Wandelen door de heuvels van Noordoost Twente en Samtgemeinde Uelsen

Voor deze zaterdag heb met de WayPoint routeplanner van het wandelnetwerk Overijssel een combinatie bij elkaar gezocht die de heuvels van Noordoost Twente en de Samtgemeinde Uelsen aandoet. Een paarse 23,7km lange rondgang tussen Uelsen en het startpunt Brandtoren is de laatste jaren toegevoegd aan het uitgebreide netwerk van wandelingen het glooiende landschap. Het zou vervolgens makkelijk moeten zijn om te navigeren: Vanaf Hesingen de paarse route. Bij knooppunt Springendal over op de gele route. Vanaf Brandtoren de groene, dan paarse en gele route met de klok mee lopen. Terug bij Brandtoren de paarse route naar het noorden volgen. Je voelt aankomen, dat de werkelijkheid iets weerbarstiger is.

Ochtendgloren op de rand van bos en boerenlandAls uitvalsbasis heb ik het parkeerterrein bij Gaststätte Zum Lönsberg dat in de navigatie onder Halle valt en net buiten het dorpje Hesingen valt. Mocht je zelf willen gaan wandelen: opletten dat je de navigatie instelt op Halle in het Grafschaft Bentheim en je niet vergist in het Twentse plaatsje Hezingen dat weliswaar dichtbij ligt, maar niet juist voor dit startpunt.

Relive ‘20200222 Halle’


Schön dass du da bistIk ga in zuidoostelijke richting op pad met een veelbelovende zonsopgang. Het waait stevig en het voelt daarom ook kouder aan dan de 7 graden op de thermometer in de auto. Zo op de rand van bos en boerenland op zandpaden loopt het prettig, zeker als het dalend is. Na een klein half uur lopen word ik bij Beim Schweinswirt im Koninghoek hartelijk welkom geheten. Het restaurant met speeltuin ligt pal aan de grens. Hoog in de bomen prijkt Niederlande. Even verderop valt mijn oog op een stenen grenspaal uit 1824 die nu boven een sloot staat. Welkom in het Springendal. Ik volg de gele route door de bossen, langs grafheuvels. Opborrelend water vormt een drietal vijvers, die op hun beurt de Springendalsebeek voeden. Als ik het parkeerterrein bij het startpunt Springendal voor de tweede maal oploop, baal ik wel. Deze gele route heeft geen aansluiting op het knooppunt Brandtoren. Kaart erbij. Goed, als ik de Hooidijk volg kom ik bij Brandtoren.

Twentse hoeve in SpringendalEnkele honderden meters verder zie ik onverwacht een groene pijl naar rechts. Okay, dan verder op de groene route. Dan moeten paars en de juiste geel later volgen. Het regent en dus mag de poncho uit de tas. De natuur is hier mooi. Kabouters wonen ook in SpringendalIk trek door de heuvels, om Nutter heen en kom uiteindelijk bij Brandtoren, voor mijn gevoel wat te vroeg, maar het zij zo. Vervelend is dat bij het startpunt de paarse route wel staat aangegeven, maar bij de eerstvolgende kruising al niet meer. Later gelukkig wel, ik zit op de goede weg. De grenspaal aan de Vlasbeekweg gaat ook op de foto.


Wacholdergebüsch Krakenhoek GeteloDe Hesingerstrasse over kom ik door het buurtschap Hesingen waar de hoeven dicht op elkaar staan en verkeer wordt gewaarschuwd voor de hier levende en spelende kinderen. De onverharde weg naar Uelsen daalt vooral en steekt vooral door de bossen. De mensen die ik tegenkom begroeten me met moi in onvervalst Plattdeutsch, een dialect binnen het Nederduits, dat Randstedelingen als ‘plat’ afdoen. Straatnamen met -Diek, -Hoek of de Querweg en Holthuiserweg die ik zag zijn hier allemaal in het Nederduits. Achteropkomende ruiters laten me vol in galop tweemaal flink schrikken. Vlak voor de dorpsgrens van Getelo wijst de paarse rechtsom. Bij het volgende kruispunt trekt het bord naar Wacholdergebüsch Krakenhoek. De Wacholder blijkt een Juniperus Communis uit de familie van cipressen te zijn, in het Nederlands jeneverbes. Een behoorlijk struweel van dit soort naaldboom is hier beschermde natuur zo midden in het veld.

Koffie huus bij campingIk ben daarmee wel afgeweken van de paarse route en denk op oriëntatievermogen deze later op te kunnen oppikken. Bospercelen en uiteindelijk een wijk van Uelsen brengen me bij de Uelsener Strasse, een doorgaande weg, uiteraard zonder aansluiting op het wandelnetwerk. Komoot erbij om te checken waar ik exact ben. Op de wandelnetwerkkaart kan ik de getoonde straatnamen immers niet terugvinden. Verderop gaat het weer mis, als een paarse pijl ontbreekt. Ik beland tussen de camping Heideruh en en Ferienpark Grafschaft Bentheim, waar een Koffie Huus z’n charme heeft. Ik heb nog wat koffie bij me in de rugzak en wil nu gewoon de paarse route terugvinden. Op de viersprong Mühlenweg – Fasanenweg mist dus een paarse pijl.

Uitkijktoren LönsbergIk ben er wel klaar mee, pak Komoot erbij en laat deze app me navigeren naar de Lönsberg. De app leidt me na wat gewone stukken bos langs een ATB-pad over de Krösenberg. Veel bochten, 60m aan klimmetjes en 40m afdalingen. Voor de tweede maal passer ik het buurtschap Hesingen. Nu sla ik af, de uitkijktoren Lönsberg zie ik al staan. Ik beklim de toren en kan ondanks het grijze weer toch het 30km verderop staande Kraftwerk Lingen (kerncentrale Emsland) en de windmolens bij Coevorden zien liggen. Op heldere dagen zou je ook Hengelo, Enschede, Hellendoorn en Ommen moeten zien. De Gaststätte baat ‘s zomers ook een blotevoetenpad uit, zo te zien. Mijn wandeling zit er na 34km op.

De route en foto’s geven ook belangstellenden voor het LAW 10 Noaberpad, SP 2 Twentepad, Stuwwalroute en het bezinningspad Hilligenpad een indruk van het landschap dat je onderweg in deze contreien ziet.