Stappen, luisteren en inspiratie halen op de Fiets- en wandelbeurs 2020

Ik heb vrijaf deze vrijdag, net zoals de honderden anderen in de rijen voor de entree van de Fiets- en wandelbeurs die gelijktijdig met de E-Bike Xperience in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden dit weekend. Het is mijn eerste keer deze beurs. En ja, ik heb een TT-Wandeltocht rugzakje mee met leesvoer, krentenbollen en een powerbank. Als ik zo om me heen kijk zie ik mensen in wandeloutfit inclusief rugzakken, alsof men voorafgaand of na afloop van een bezoek aan de beurs de gids Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht uit de tas vist en aan de wandel gaat.

Gratis koffie Vrienden op de FietsStreep 10.00u stroom ik mee naar binnen. Hal 3 en 4 zijn voor de Fiets- en Wandelbeurs. Wat een aanbod! Ik maak met diverse standhouders een praatje, word regelmatig voor ‘jong’ en ‘typische wandelaar’ uitgemaakt. Laat ik het zo uitdrukken: Omroep MAX staat hier niet voor niets en kan naar hartenlust naar nieuwe leden vissen. Mijn belangstelling gaat uit naar diverse pelgrimswegen in Nederland (Jabikspaad, Peerkepad), Duitsland (Der Ökumenische Pilgerweg) en Italië (Via Francigena en Fransciaanse voetreis). ‘s Morgens om 11.00u woon ik daarom een lezing van Everdiene Geerling bij die haar belevenissen op de 2100km lange Via Francigena van Canterbury door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië naar Rome deelt. Van het gewicht van de rugzak, foto’s van blaren en muggen tot en met de onverwachte ontmoetingen onderweg komen voorbij, leerzaam en inspirerend.

‘s Middags luister ik naar het duo Riet van Laake & Guus Wesselink, samen Vier vrije voeten, dat hun belevenissen op de Der Ökumenische Pilgerweg, een onderdeel van de Via Regia, tussen Görlitz (op de Duits-Poolse grens) en Vacha (op de voormalige grens van West- en Oost-Duitsland) met veel foto’s en anekdotes over reiszegens, allerhande overnachtingsplaatsen bij ouderlingen van de plaatselijke Evangelische Kirche, en culturele hoogtepunten van bijvoorbeeld Leipzig (waar Johann Sebastian Bach kapelmeester was), het voormalige concentratiekamp Buchenwald en Erfurt (waar Luther in de Wartburg zijn stellingen poneerde en de Reformatie inluidde) met belangstellenden langs gingen.

Oogst brochures Fiets en Wandelbeurs 2020 UtrechtMijn eigen rugzak was niet ruim genoeg. Dus maar een papieren tas van de Oostenrijkse Zillertal promotie gepakt om er de rest van de brochures, visitekaartjes en memo’s in te stoppen. Zeker, je kunt ook wandelsokken, rugzakken, schoenen passen, over een blote voetenpad struinen, of je oriënteren op verder weg liggende oorden als Spanje, Portugal, Denemarken, Polen, de Verenigde Staten, aangaan bij reisorganisaties, etc. Mijn korting op de entree dank ik aan Vrienden op de Fiets die leden op de beurs een gratis kop koffie aanbieden. Ook via Wandelnet en KWBN had ik met korting naar Utrecht kunnen gaan.

Een wandelaars is geen fietser

Oh, en wat loop ik dan ontheemd op de E-Bike Xperience. Naast de vertrouwde merken Gazelle en Batavus zijn er zoveel aanbieders bijgekomen! Als ik prijzen van €3700 zie voor ‘gewoon’ ogende e-bikes denk ik er meerdere vakanties van te kunnen houden. Elektrische vouwfietsen en scooters, bouwpakketten en spuitkleuren in de orde ‘u roept, wij draaien’. Nee, dit is niet mijn wereld. Ik doe het vanuit Balkbrug nog steeds op een gewone stadsfiets, geheel op eigen kracht. Ik heb geen behoefte aan een rondje filerijden binnen in de hal op een e-bike of speed pedelec. Ook het ATB parcours laat ik links liggen.

Zo tegen kwart voor drie is het welletjes geweest. Het is me op de beursvloer te druk, van slenteren word ik alleen maar moe en heb gezien wat ik wilde zien. Met tassen vol inspiratie wandel ik naar het station. Tot mijn naar achteren schuivende pensioendatum zal ik wandelingen in de weekenden en op verlofdagen doen.  Als werknemer maak ik de hobby’s wandelen en fietsen van gepensioneerde beursgangers mogelijk. Bedankjes kun je hieronder kwijt 😉