Oh Wonder – No One Else Can Wear Your Crown

Het derde studioalbum No One Else Can Wear Your Crown van het Londense duo Oh Wonder (Josephine Vander Gucht en Anthony West) strooit met moddervette knipogen naar de gedachte dat geluk een keuze is en jij je eigen successen moet vieren. Via de vorig jaar uitgebrachte single Hallelujah ben ik met terugwerkende kracht de duetten in (alt / synth) popjasje enorm gaan waarderen. Better Now en I Wish I Never Met You waren de andere lead singles van het tien tracks tellende album en – voor de kopers zoals ik van de Deluxe edition – vijf akoestische uitvoeringen van liedjes erbij. Het stel nam de liedjes in hun thuisstudio op. De mix deden ze samen met producer Cenzo Townshend. Enerzijds zijn de liedjes consistent herkenbaar en bij oppervlakkige luisterbeurten meer van hetzelfde.

En toch, binnen de niche, pakken de warme arrangementen in Better Now weer heel anders uit dan Dust (de albumtitel is ontleend aan de liedtekst) of het aanstekelijke Hallelujah. (“Don’t go slow, ’cause you’re gonna be someone!”). De nieuwe single, In and Out of Love, is een rustig onderonsje aan de piano.

How It Goes ontnuchtert in een gang langs de dagen van de week. Niet altijd is het glorie, halleuja of een aaneenrijging van succes stories. “Some days I just pretend I’m evergreen. I keep my cards close to my chest. But every now and then I’m better than I’ve ever been. But it don’t last that long, I guess.”

Het puntige in de samenzang blijft de rode draad, ook in Drunk on You, een terugblik op een avond vol verliefde toenadering. Het op R&B geënte Nothing But You is zoet, de geliefde brengt kleur en glans in je leven en ook afsluiter Nebraska doet een bijdrage aan het besef dat er zoveel manieren zijn om liefde uit te drukken. De akoestische versies van Hallelujah, Better Now, Happy, Drunk on You, en een unplugged (kortom net wat andere mix) van Hallelujah verlengen je intieme ontmoeting met de muziek van het stel. Vrijdagavond 13 maart ben ik bij het al uitverkochte concert van Oh Wonder in het Amsterdamse Paradiso.