Marcheren langs sloten en bossages tussen Schuinesloot en Slagharen

Een wat aparte zaterdagochtend. Normaal word ik in het ritme van op werkdagen om zes uur opstaan ook ‘s zaterdags vroeg wakker, of ik de wekker nu zet of niet. Na 9,5 uur slaap werd ik nu na acht uur wakker. De beoogde wandeling is relatief kort en dus geeft dat niet. Eind van de middag moet ik me melden in Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug voor m’n diensten als kerkvrijwilliger, maak je alsjeblieft geen zorgen over mijn geestelijke gezondheid. Zodoende niet al te ver het dorp uit. Ik heb wat routes uit het wandelnetwerk Vechtdal in en rond Slagharen en Schuinesloot aan elkaar geknoopt tot een 22km lange mars. De auto parkeer ik aan de Herenstraat in Slagharen.

Relive ‘20200201 Slagharen – Schuinesloot’


H. Alphons de Liguorikerk SlagharenIets verderop staat de H. Alphons de Liguorikerk, geen doorsnee naam voor een Rooms-Katholieke Kerk. Alfonso Maria de’ Liguori, ook wel Alfonsus van Liguori genoemd, was een Italiaanse jurist en bisschop en de stichter van de redemptoristen. Het devies van deze congregatie luidt : Copiosa apud Eum redemptio (“Bij de HEER is genade, bij Hem is bevrijding, altijd weer” uit Psalm 130). Het doel van deze congregatie is evangelisatie onder de meest verlatenen. De redemptoristen zijn bekend om hun retraites, volksmissies en vastenpreken. Bijzonder is dat de congregatie in 1749 door de paus exempt verklaard (dat is niet vallend onder de jurisdictie van een bisschop. In 1839 werd Alfonso heilig verklaard door de Rooms-Katholieke Kerk. In 1871 werd hij tot kerkleraar verheven en in 1950 tot patroon van biechtvaders en moraaltheologen, de theologen die systematisch en kritisch wil reflecteren op het handelen van mensen.

Monument 25 jaar Ponypark SlagharenBij ‘Slagharen’ denkt menig ouder aan wat tegenwoordig Attractiepark Slagharen heet, maar in mijn jeugd nog bekend was als Ponypark Slagharen. Mechanische attracties wonnen het van levende dieren, al kun je in PonyparkCity nog wel met een pony rond je vakantiebungalow rijden. In de Kerkstraat staat een monument ter gedachtenis aan het 25-jarig bestaan van het in 1963 door winkelier Henk Bemboom (1921-2014)gestichte Ponypark.

O.L. van Fatimakerk Belt-SchuineslootOver de Witmanweg loop ik het dorp in westelijke richting uit. De Geert Mighelsweg wendt naar het lintdorp Schuinesloot. Op de kruising met de Herenstraat staat een fors godshuisk, de O.L. Vrouw van Fatimakerk, formeel nog net in het buurtschap De Belte. Met de vervening in het noordoostelijke puntje van Overijssel had de Rooms-Katholieke gemeenschap in de verder voornamelijk protestantse omgeving van Hardenberg op enkele plaatsen een fors aantal gelovigen. Het westen van het Lutterveld werd ontgonnen door Duitse grondbezitters die hun arbeiders vanuit de omgeving van Osnabrück hiernaartoe haalden. Deze veenarbeiders waren vrijwel allemaal Rooms Katholiek. Architect Sluijmer baseerde zich op de oude basilica vorm die je in Italië als standaard ziet voor de in 1951 opgeleverde kerk.


Ik vind Schuinesloot verder niet heel interessant. Het zijn voornamelijk woonhuizen aan weerszijden van de Schuineslootweg. Wel ben ik wat later in het seizoen benieuwd naar de Priona Tuinen en het zomerrestaurant De Tuinkamer. Het erfgoed van wijlen Henk Gerritsen en Anton Schlepers is wereldbekend, gek genoeg niet in Overijssel, de gemeente Hardenberg – in tegenstelling tot de vermaarde Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart – of zelfs inwoners van Schuinesloot. Vanaf mijn geboortejaar 1970 zijn hier zonder bestrijdingsmiddelen onconventionele tuinen aangelegd met ruim 5.000 verschillende vaste en wilde planten. Tegenwoordig onderhouden vrijwilligers de Priona tuinen en baten zij het restaurant met eigen producten uit.

Veldweg SchuineslootAfwisselend landwegen en akkerranden buiten het dorp brengen me net naast IJzerhandel Van der Most op de Hoogeveensweg, inderdaad van dé Hennie van der Most, de ondernemer achter bijvoorbeeld het draaiend restaurant in een voormalige watertoren aan de A28 bij De Lichtmis, De Koperen Hoogte, Wunderland Kalkar in een nooit in gebruik genomen nucleaire kweekreactor net over de Duitse grens bij Kleve, Preston Palace in Almelo, Speelstad Oranje en het in ontwikkeling zijnde Attractiepark Rotterdam op het voormalige AVR terrein.

Welkom in het KavelbosOver het fietspad naar de provinciegrens. Vlak voor de stenen plaquette met het gemeentewapen van Hoogeveen sla ik af, het bos in. Hier laten de routes van het wandelnetwerk me in de steek. Ik kan niet doorsteken, maar moet door het nog jonge bos terug naar het zuiden, Overijssel weer in, opnieuw door een stuk jonge aanplant, twee kilometer langs de Elimmerweg en dan het Kavelbos in. Hier heb ik 2012 ook gewandeld. Het gehucht Lutterveld laat ik rechts liggen en steek rechtdoor opnieuw een stuk bos in. Hier staat de paal van het wandelnetwerk aan de verkeerde kant van de brede sloot. Ik kom er te laat achter, moet een stuk terug en over een stuw naar de overzijde om droog de Kernbrugweg te kunnen bereiken. Leiding tussen Eerste Blokweg en OmmerkanaalWaar het vanochtend nog zacht en rustig was, is het flink gaan waaien. Tegen de wind in loop ik de Eerste Blokweg af, maag min of meer rechtdoor langs een leiding en sloot over een akkerrand naar de Tweede Blokweg. Hier staat een keet van de bestuursdienst Ommen-Hardenberg die me op een wandelbankje wat luwte biedt tijdens een korte pauze.

Social sofa De Praam Slagharen voorzijdeIn de verte kan ik de hoge attracties van Slagharen weer zien. Langs de rand van het dorp en vervolgens door de bebouwing valt mijn oog in het park aan de Dokter Willemslaan op een kleurrijke social sofa van De Praam. Daarna is het nog even doorstappen naar de auto.