Komoot versus OSMAnd voor offline navigatie

Ik heb de afgelopen jaren voor offline navigatie tijdens het wandelen Open StreetMap and Directions (OSMAnd) gebruikt. Deze applicatie maakt gebruik van het door gebruikers vrijwillig bijgewerkte kaartmateriaal Open StreetMap dat actueler en vollediger is dan Google Maps. Zo vind je op Open StreetMap uitkijkpunten en wandelbankjes, is de ondergrond van paden en wegen beter aangegeven, en vind je paadjes die je op Google Maps niet aangegeven zult zien. Gemarkeerde wandelpaden, zoals de diverse wandelnetwerken of LAW’s zijn ingetekend op de kaarten. Ook zijn nieuwe straten sneller in OSM beschikbaar dan in Google Maps. De app kent een gratis versie die prima is om mee kennis te maken. Wil je offline navigeren moet je de kaartgegevens van de betreffende regio downloaden. Nederlandstalige navigatiestem is meegeleverd.
Navigeren door Lille met OSMAndWil je meer, dan kun je een abonnement nemen. Voor een heel jaar betalen is (€5,99) is veel goedkoper dan de maandelijkse betaling van €1,49 die ik de laatste jaren voor een OSM+ abonnement betaalde. Je kaarten worden dan dynamisch bijgewerkt, je kunt onbeperkt regio’s downloaden en je krijgt allerhande opties ontsloten.

Markering Rondje Deventer ook in OSMAndToch kwam ik bij het gebruik achter nadelen, zoals het traag opstarten, op de achtergrond zichzelf uitschakelen of vastlopen. Dat is niet handig onder het wandelen. Ik wil niet elke minuut op een scherm staren, maar genieten van de omgeving. Als ik dan op een kruispunt wil weten waarheen de route gaat, moet ik geen herstart of minuten nodig hebben voor het verkrijgen van aanwijzingen. Ook het door elkaar lopen van de lijnen van gemarkeerde wandelingen met zelf ontworpen routes beviel niet. Ja, je kunt de weergegeven kleur van je eigen routeontwerp kiezen en bent niet verplicht de LAW’s, etc. te tonen. Applicaties kunnen gemakkelijk teveel functionaliteit bevatten. Keep it simple, stupid!

Over naar Komoot

Performance gaf de doorslag te kijken naar Komoot, een applicatie waarover ik goede verhalen had gehoord.


Screenshot_20191231-145446In Komoot kun je één regio, bijvoorbeeld een provincie of landsdeel (bijvoorbeeld Oost-Nederland) gratis downloaden om kennis te maken. Ik heb vervolgens gebruik gemaakt van een feestdagen aanbieding om tegen €12 of zo alle regio’s waar ook ter wereld te downloaden. Het valt me op dat het beslag op intern en extern geheugen heel wat vriendelijker is dan met OSMAnd. Spraakgestuurd navigeren is een fijne optie, al is de uitspraak van de enkel Engelse engine van Nederlandse straat- en plaatsnamen vermakelijk en soms lastig te interpreteren. Het kaartbeeld is rustiger, maar ook hier zijn de kleinste paadjes te gebruiken in een route. Het heeft meer van een platform en netwerk dan enkel een kaart met navigatie app. Zo kun je inspiratie opdoen bij gecureerde collecties of routes van vrienden, zoals je dat op Wikiloc of Endomondo ook kunt doen. Routes kun je opnemen en na afloop desgewenst met foto’s en aantekeningen delen.

Screenshot_20191231-145539Plannen van een route kan op de mobiel of website, al vereist dat wel een internetconnectie. Ook voor herplannen van de route bij afwijkingen onderweg is een internetverbinding nodig. Wanneer je afwijkt van de route, krijg je het advies op de kaart te kijken. Als je de ontworpen route terugvindt, meldt de applicatie dat keurig. Waar OSMAnd op navigeren met de auto, fiets of benenwagen is gericht, is Komoot gericht op de sporter. Hardlopen, wandelen, bergbeklimmen, etc. worden ondersteund. Als je zelf een route met bijvoorbeeld afstandmeten.nl hebt gemaakt en importeert, controleert Komoot of het je route kan plotten op wegen die op ‘zijn’ kaarten staan. Zo niet, krijg je een waarschuwing. Bij het plannen van een route wordt rekening gehouden met je sport, conditie en voorkeuren voor ondergrond. Zo kan de app tot verrassende ‘off the road’ routes komen of juist je over gebaande wegen leiden.