Gezien: Steve Jobs (2015)

      No Comments on Gezien: Steve Jobs (2015)

De biografie die Walter Isaacson schreef over het leven van Steve Jobs (1955-2011) werd in 2015 specifiek verfilmd. Het scenario van Aaron Sorkin  en het werk van regisseur Danny Boyle heeft hoofdrollen voor Michael FassbenderKate WinsletSeth Rogen en Jeff Daniels.

We beginnen in 1984 in de stress voor de lancering van de Apple Macintosh. De computer is Time Magazine’s man of the year in 1982, maar soepel werken is nog wat anders, zoals ook het vaderschap van Steve schuurt. De computer heet Lisa, maar niet naar z’n dochter, maar als acroniem van Local Integrated System Architecture. Marketing verantwoordelijke Joanna Hoffman en programmeurs als Andy Hertzfeld zet je openlijk voor schut. Argumenten met Steve Wozniak over het open of gesloten van de Apple II, inclusief stevige vloeken en god-complex. Niemand ziet de wereld, zoals Steve Jobs.

De film vervolgt met de introductie van de NeXTcube in 1988 en de iMac in 1998. Problemen zijn er om te overwinnen, aldus Jobs, dus ook als het gaat om de omgang met Apple-directeur John Sculley, zijn ex-vriendin Chrisann Brennan en hun dochter Lisa. Na het ontslag bij Apple volgt een nieuw avontuur bij NeXT. Jobs als dirigent, niet de geniale muzikant, een bijna perfecte kubus zonder volledig werkend besturingssysteem. Rancune tussen Sculley en Jobs, de Steve Jobs wraakmachine.

De terugkeer naar Apple en de introductie van de iMac: Steve  Jobs gaat winnen, maar kan hij de relatie met z’n dochter Lisa herstellen? Jobs kan het hoegenaamd niet schelen wat mensen van hem vinden. Gemijmer of kloksnelheden van computers (de technocraat) met flash backs van de jonge Lisa die fluistert bij Steve te willen wonen, gevolgd door een stuitend potje bullying van Steve versus zijn ‘vriend’ Steve Wozniak. Respect en waardering opbrengen is zó moeilijk! Reality distortion indrukwekkend verfilmd. Niet alleen Joanna, Wozniak, Scully en dochter LIsa wijzen hem keer op keer op deze problematiek. Soms lijkt het aan te komen, vaker overheerst de focus op techniek. Even wijst Jobs op zijn idee over wat de iPod zal worden, geniet van de spotlights en zijn publiek. Shelter from the Storm van Bob Dylan klinkt in de aftiteling als een onbereikbaarheid.

De film werd 6 december 2019 vertoond op de Belgische TV-zender Canvas. Ik bekeek ‘m dankzij een tip van VPRO Cinema. Opvallend gebrekkig zijn de Nederlandse ondertitels.