Ekkoes – Stasiland

      1 Comment on Ekkoes – Stasiland

In 2002 schreef de Australische Anna Funder het boek Stasiland over individuele mensen die hetzij verzet pleegden tegen het DDR regime, hetzij als informant voor de Stasi werkten. Het gebruik van stereotype ‘Ossies’ viel haar op in de eerste kennismakingen met Duitsers. Zodra mensen een naam, gezicht en context krijgen, wordt het beeld genuanceerder. Het boek was twee jaar geleden de inspiratiebron voor wat in december het nieuwe album Stasiland van de synth pop band Ekkoes in Londen werd.

Pulserende beats en soundscapes met door Leonie Schliesing en Elinor Kruse gesproken teksten uit het boek zelf over de heilstaat (Utopia), het dehumaniseren (No Personality), opdrachten (Spezialdisziplin), televisieuitzending (Lipsi Step) en rapportage aan de geheime politie (Miriam & Charlie) of een reddingsactie door West-Duitse medici van een ziek kind met een enorme emotionele lading voor de ouders (The Wall Went Straight Through My Heart).

Vanaf 1 november tot 20 december werd wekelijks een liedje vrijgegeven, ideaal voor de Release Radar van Spotify. Het album sluit zonder muziek af met Charlie’s Poem. Naar aanleiding van de album release heb ik het boek Stasiland bij Amazon besteld, zal het lezen en later bespreken.

[bandcamp width=600 height=472 album=1351907730 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 artwork=small]