Met Escape op bezoek in Kasteel De Haar

In oktober 2015 wandelde ik langs de Vecht en oude Rijn-armen vanuit Utrecht een ronde via Maarssen, Kockengen en Vleuten. Onderweg passeerde ik op een stralend zonnige zaterdag het knusse dorpje Haarzuilens, het gelijknamige landgoed dat bij Natuurmonumenten in beheer is, en het kasteel De Haar. Op zo’n lange wandeling ga ik vrijwel nooit een kasteel of museum uitgebreid bekijken. Het voornemen om eens terug te komen werd wel geboren. De Capgemini personeelsvereniging Escape helpt deze zaterdag met een arrangement in en rond het grootste kasteel van Nederland, waarvoor we om kwart over negen in de auto naar Utrecht stappen. Ik ben met Klazien ingedeeld in de eerste groep die om 11.00u met koffie of thee en taart ontvangen wordt in het koetshuis. In totaal zijn vandaag zo’n 250 collega’s met hun introducé(e)s te gast.

Main hall Kasteel De Haar in Haarzuilens 1We krijgen een presentatie van drie kwartier over de geschiedenis van het kasteel, dat aanvankelijk in de 12e eeuw als motte (Leiden heeft er ook één) of, zoals ze hier in de streek zeggen: ‘hare’, op een verhoging werd gebouwd. Het in de loop van de eeuwen uitgebreide en verbouwde kasteel is halverwege de 19e eeuw in verval geraakt, als het huwelijk op 16 augustus 1887 tussen de rooms-katholieke baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar (1860-1934) en de joodse barones Hélène de Rothschild (1863-1947), een erfgename uit de Franse tak van de rijke bankiersfamilie De Rothschild, de mogelijkheid biedt het erfstuk van vader Gustave van Zuylen (1818-1890), dan een ruïne, volledig op te knappen en als vakantieverblijf te gaan gebruiken. Hiervoor is de bekende bouwmeester Pierre Cuypers

Gastenkamer Kasteel De Haar in Haarzuilens 4Kasteel De Haar is sinds 2000 geen eigendom meer van de familie Van Zuylen, maar verkocht. Het landgoed ging over naar Natuurmonumenten. Het kasteel en het naastgelegen 55 ha grote park werd ondergebracht bij Stichting Kasteel De Haar, zodat voor eigentijdse restauraties en exploitatie subsidie verkregen en fondsenwerving gedaan kon worden.

Alleen het châtelet is eigendom van de familie, en hebben ze het recht in september het kasteel te bewonen. In de loop der jaren hebben mensen vele namen gebruikt voor Kasteel de Haar. De meest gehoorde zijn kasteel Haarzuilens, kasteel Haarzuilen, kasteel Haarzuylen, Kasteel ter Haar, kasteel de Haer en Huis de Haar. Maar het is dus allemaal hetzelfde kasteel: Kasteel de Haar. Slot Zuylen daarentegen is een ander kasteel, vlakbij Utrecht.


Henk-Jan en Klazien bij poort Kasteel De Haar in HaarzuilensWe mogen op eigen gelegenheid de route door het kasteel volgen. Suppoosten staan in de kamers, keuken en main hall klaar om verhalen te vertellen. Foto’s zeggen hier meer dan woorden. Klazien en ik hebben nog een ronde om het ‘grand canal’ en door de rozentuin gemaakt. In het koetshuis werden we tenslotte voorzien van een puntzak frites en een drankje. Wat zal het er in de lente en zomer mooi uitzien met bomen in het blad en bloemen in de bloei! Nog maar eens terugkomen, dus. Entree is €17 per volwassenen, maar met Museumkaart gratis toegang. Het is de rit (ook uit Balkbrug) waard.