Kuiern um Almelo : da’s de gaank mer weark

Ik geef meteen toe voor de correcte schrijfwijze van de titel boven deze blog een online woordenboek van het Twents dialect te hebben geraadpleegd. Elkaar (goed) verstaan is belangrijk. Voor degenen die deze versie van het Nederduits niet beheersen: “Lopen om Almelo, dat duurt even.” Ik heb een ontwerp gemaakt op afstandmeten.nl en laat me zoals gebruikelijk graag verrassen onderweg met alternatieven. Als uitvalsbasis heb ik gekozen voor de parkeerplaatsen bij het TMZ Meulenbelt zorgcomplex in het noorden van de stad, direct aan de ringweg. Vanuit Balkbrug de N48 en N36 en ben je er ook zo.

Relive ‘20200125 Rondje Almelo’


Brem in de bloei langs ringweg AlmeloRond de paviljoenen is een aantal bomensingels en houtwallen intact gebleven en mogen door fietsers en wandelaars gebruikt worden. In het gebied ten noorden van de Bleskolksingel onderzoekt Mooialmelo de woonwensen. Het zou maar zo kunnen dat het nu nog rustige buitengebied tussen Aadorp en de Vriezenveenseweg volgebouwd wordt. Aan de ringweg denk ik een bremstruik in de bloei te zien. Dat zou vreemd zijn, aangezien de brem vanaf mei hoort te bloeien. Els Beelen wijst me via Facebook erop, dat dit een gaspeldoorn is die in januari hoort te bloeien. Brem en gaspeldoorn worden vaker verward. Ten noorden van de Aadijk is een maand geleden het gelijknamige zonnepark opgeleverd. Zonnepark tussen Almelo en Aadorp120.808 zonnepanelen leveren volgens de website “energie van Twentse bodem”. Misschien denken de Tukkers niet meer op aarde maar de zon te wonen. Ook de oproep op de site “Kom derin dan ku’j dr oet kiek’n” strookt niet met het stevige hekwerk om het park. Het Kanaal Almelo-De Haandrik werd in de 19e eeuw gegraven en verbindt de Overijsselse Kanalen (Zwolle – Almelo, Deventer – Raalte) met de Overijsselse Vecht bij Gramsbergen. In de jaren ’80 en ’90 van de twintigste eeuw werd het kanaal opgewaardeerd en kreeg Aadorp in 1987 een nieuwe sluis. Social Sofa AadorpBij de brug over de sluis staat een kleurrijke social sofa die het dorp verbeeldt. Tussen 1900 en 1920 is het gebied ten westen van het kanaal, genaamd de Binnen Woesten en Buiten Woesten ontgonnen in het kader van de werkverschaffing ter bestrijding van de werkloosheid. Op het kruispunt van wegen ontstond een buurtschap dat in 1930 de naam Aadorp kreeg.

Aan de Bruglaan geeft een heus verkeerslicht de drukte bij Mandy’s haarsalon aan. Verkeerslicht geeft drukte bij Mandy's kapsalon aanOntelbare keren heb ik in de auto op de N36 uitgekeken op het Bedrijvenpark Twente. Nu loop ik langs de autoweg rechts en de autohandelaren en keukeninrichter links en dan naar het zuiden langs zo’n typische rafelrand van de stad. Wel tref ik hier min of meer toevallig tegen een hek geplaatst een monument waarmee de inwoners van Aadorp in 2005 de bevrijding door de 4th Canadian Armoured Division gedenken.

De drie kilometer langs het Twentekanaal blinkt niet uit in schoonheid. Hier komen Heylen Warehouses langs A35Ten zuiden van de A35 staat nu één magazijn van Bolk. De Belgische Groep Heylen heeft in april 2017 30 hectare grond verworven op het XL Business Park Twente. Op de nu nog zandvlakte gaan in de nabije toekomst zo’n 1.000 mensen werken in de T-Port Logistic Campus.

Boomstammen wachten op vervoer uit landgoed Huize AlmeloIk steek de snelweg A35 onderdoor via een robuust viaduct dat van niets naar nergens lijkt te gaan. Ik loop het bedrijventerrein Twentepoort West op, onder meer de plaatselijke autoboulevard. Ik ben blij dat ik de ringweg oversteek en het bos van de Pastoor Ossestraat betreed. Er is flink gekapt zo te zien. Wel zijn de paden goed begaanbaar. Ik scheer langs de bebouwing rond De Riet. In de Magnoliastraat hebben de appartementencomplexen de Latijnse namen gekregen van de verschillende soorten magnolia’s. Anders lijken de gebouwen ook zo op elkaar 😉 Daarna blijf ik zo dicht mogelijk langs de Weezebeek lopen, totdat ik niet verder mag over de Planthofweg tussen de bedrijven naar Bavinkel ga en daar het buitengebied weer in trek.

Net als de bossen van zoëven horen de gronden bij het landgoed Huize Almelo. Niet voor niets heet de uitvalsweg die van de kant van Vriezenveen naar Zenderen loopt de Van Rechteren Limpurgsingel. In november 2019 overleed de in 1931 geboren Adolph graaf van Rechteren Limpurg die de laatste 30 jaar van zijn leven in Huize Almelo woonde en vandaar het familielandgoed, dat bijna het complete buitengebied van de gemeente Almelo bestrijkt, beheerde. Boerderij aan Gravenallee AlmeloDe boerderijen aan de slingerende Bolkshoeksweg en de Gravenallee, de oprijlaan van het kasteel, hebben bijpassende gekleurde luiken.

Mijn ogen vallen op een kruis langs de weg. Hier zijn twee verzetsmannen in april 1945 door Duitsers gefusilleerd. De hardlopers zijn ook wakker deze zaterdag. Regelmatig komt er eentje tegemoet of haalt iemand me in. Ik neem de Gravenallee rechtsaf en volg deze zandweg tot aan het eind 19e eeuw gegraven Kanaal Almelo-Nordhorn. Hier verkies ik de brede zandweg boven het geasfalteerde fietspad aan de noordzijde. De hectometerpaaltjes – je ziet ze ook langs het Overijssels Kanaal – herinneren aan tijden dat auto’s dit als doorgaande weg gebruikten. De 60 km-zone is zelfs voorbij. Volgens de wet zou je hier met je auto dus 80km/u mogen. Succes op de hobbelige zandweg!

Mooie Vrouwenweg AlmeloIk wijk weer eens af van het routeontwerp als ik zie dat op de rechteroever van het Lateraalkanaal gewoon een voetpad is. Dat volg ik, de wijken Rumerslanden, Kluppelshuizen en Schelfhorst aan de andere kant van het water houdend. Ik heb pech: mooie vrouwen weg. Tja, alleen verder over het tegelpad Borg Ekenstein langs de door vrijwilligers beheerde Kruidentuin Geertes Hof en diverse begrazingsgebieden tussen het Lateraalkanaal en de wijk. Armeense Kerk AlmeloAan de noordzijde van de wijk hebbben de bewoners de beek Hollandergraven als grens en nu nog vrij uitzicht. Een laatste bossage tussen Hoxwier en de al genoemde Van Rechteren Limpurgsingel om bij de verkeerslichten over te steken, de Bleskolksingel op. Vanochtend heb ik de Armeense Kerk, voluit de Armeens-Apostolische Kerk van Almelo al zien staan. Het hek om het terrein staat open, dus neem ik er een kijkje. Monument Armeense genocide 1915 bij Armeense Kerk AlmeloElders in de stad staat een groot Genocidemonument ter gedachtenis aan de Armeense genocide van 1915 t/m 1917 in het voormalige Ottomaanse Rijk. Hier bij de kerk staat een manshoog monument voor deze ingrijpende periode in de Armeense geschiedenis van de 20e eeuw. Ik ben na 29km rond Almelo. Het duurt even, maar dan heb je ook wat kilometers in de benen en weer allerlei dingen gezien.