Japke-d Bouma – Ga lekker zélf in je kracht staan

Taalmisbruik en vaagtaal staan centraal in de nrc.next en NRC Handelsblad columns van Japke-d Bouma. Jeukwoorden en kantoorclichés zijn er in overvloed, en dus wat samenstellen van Ga lekker zélf in je kracht staan geen rocket science, wel erg vermakelijk om te lezen. Bouma heeft een bloedhekel aan nietszeggend managementjargon en zelfbenoemde goeroes die ons om de oren slaan met hun begrippen en in de loop van de jaren infecteren met betekenisloze woorden.

Zo is dit 154 pagina’s tellende boekje een spiegel voor mijzelf, immers de laatste jaren bij de ING als road manager tussen de customer journey experts, chapter en tribe leads mijn dagen vullend met workshops, deep dive sessies en workshops. Ik geef training in onder meer agile aanpakken voor projecten en mag ook zelf naar inspirational quotes posters kijken op een aanlandplek of op mijn vaste flexplek in de vlek op kantoor. Ontnuchteren maar en wat van de adviezen die Japke aan het eind van elk hoofdstuk geeft ter harte nemen. De rode draad ervan: laat me gewoon m’n werk doen!

Over de auteur

Japke-Doutzen Bouma (1970) is eindredacteur en columnist bij NRC Handelsblad. Ze studeerde vanaf 1988 Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, volgde de postdoctorale opleiding dagbladjournalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, was copywriter en werkte als verslaggever bij de Volkskrant. Wekelijks verschijnt van haar hand een column in nrc.next en NRC Handelsblad over kantoorclichés. Eerder publiceerde ze Survivalgids voor de kantoorjungle (2015) en Uitrollen is het nieuwe doorpakken (2016).