Dankzij de wekelijke VPRO fllmtips heb ik het op echte verhalen gebaseerde Professor Marston and the Wonder Women (2017) bekeken. Professor William Moulton Marston (1893-1947) vond in 1918 de leugendetector uit. Hij ontwikkelde in het nog jonge vakgebied Psychologie de DISC theorie rond de in zijn ogen vier basale menselijke emoties overheersing (Dominance), verleiding (Inducement), onderwerping (Submission) en volgzaamheid (Compliance). Hij creëerde ook de stripheldin Wonder Woman in 1941. De film volgt de carrière van de Marston (kundig neergezet door Luke Evans) en de door hem gepropageerde DISC theorie, waarbij de veel minder bekende aspecten van zijn leven een doorslaggevende rol spelen.
Hij heeft een menage à trois met zowel zijn wettelijke echtgenote Elizabeth (gespeeld door Rebecca Hall) Luke Evans) als op 22-jarige leeftijd als studentassistente begonnen Olive Byrne (de Australische Bella Heathcote die je wellicht kent uit Neighbours en Fifty Shades Darker) met een ontluikende voorkeur voor BDSM.
De spanning tussen William, Elizabeth en Olive drijft de film voort, zorgt voor de onvermijdelijke ontdekking van de hobby’s en inrichting van het uiteindelijk kinderrijke huishouden. De aanvankelijke, sterk pornografisch getinte serie Wonder Woman strips worden gekuist of belanden op brandstapels.
Het ontslag bij de universiteit, het veracht worden door de minder vrijdenkende buren, of de weigerende uitgever van stripalbums had ook maar zo het einde van de loopbaan kunnen betekenen. Houdt de verloving tussen Olive en Charles stand? De vrouwen in het gezin zie je toenadering zoeken tot elkaar, gevolgd door afstoten. Worden ze verleid of gedwongen tot de kinky uitspattingen, of is het een vrijwillige keuze? Kanker doet William in 1947 de das om; zijn beide vrouwen overleven hem nog lange tijd, en Wonder Woman is nog altijd populair, net als DISC.
Ik zag de film op Netflix.
Related Posts