Gezien: Article 15 (2019)

      No Comments on Gezien: Article 15 (2019)

Het artikel 15 in de Indiase grondwet verbiedt discriminatie op basis van religie, ras, kaste, gender of geboorteplaats. Hoezeer het hindoeïstische kastenstelsel nog steeds verankerd zit in het denken en handelen van de miljoenen Indiërs, is het thema van de film Article 15 met in de hoofdrol de dappere politiechef Aayan Ranjan (gespeeld door Ayushmann Khurrana). Praktijken, zoals groepsverkrachting van minderjarige meisjes uit een lagere kaste of het knechten of negeren van Dalith, zijn helaas nog geen uitzondering. Elke 20 minuten wordt in het enorme land een vrouw verkracht. In maart 2019 werd de Netflix serie Delhi Crime rond deze thematiek uitgebracht.


Hoewel Article 15 het template volgt van de rebelse eenling die tegen de gevestigde orde vecht, scherp observeert en misdaden die anderen laten lopen, weet op te lossen, ook of juist als hij geschorst, is de film geen heldenepos of doorsnee crime fiction. De uitermate gevoelige materie is rauw gefilmd, grijze, halfduistere shots hebben de overhand. Zwijgende dorpelingen, corrupte politiefunctionarissen. Aayan Ranjan heeft regelmatig contact via zijn smartphone met z’n partner Aditi Ranjan (gespeeld door Isha Talwar) om de situatie in en rond Lucknow in het noorden van India te bespreken, zonder gemakkelijke antwoorden te krijgen of verzeild te raken in een te heftige romantisch subthema.

Ranjan wordt verweten de lokale taal (Hindi, belangrijker omkoping, go with the flow) niet te spreken, van buiten te komen. Zijn bewijsvoering is echter waterdicht en desnoods stapt hij zelf de moerassen in om de helpers uit allerlei kasten te helpen bij de zoekactie naar een vermist meisje. De overgangen in scenes hadden op de kledingkeuze van de shots beter gekund. Regelmatig betrap ik de regisseur op het maar in compleet andere kleren uit de auto laten stappen dan waarmee Ranjan is ingestapt bijvoorbeeld. Vrolijke Indiase Bollywood muziek zul je niet horen. Article 15 is duidelijk bedoeld om te confronteren, tot nadenken te stemmen.

Eén film zal de maatschappij niet veranderen. En toch is het goed een spiegel voorgehouden te krijgen. Ik zag de film op Netflix.