Céline Dion – Courage

      No Comments on Céline Dion – Courage

In de tweede helft van de jaren ’90 was Céline Dion één van de weinige muzikale liefdes die Klazien en ik deelden. Memorabel was het concert in de nog gloednieuwe Amsterdam ArenA. Na diverse succesvolle popalbums, het Titanic themanummer My Heart Will Go On kent iedereen, sloot de zangeres een jarenlange deal voor de vulling van avondprogramma’s met een The Colloseum at Caesar’s Palace in Las Vegas om voor haar nog jonge gezin een thuisbasis te hebben. Voor ons in Europa werd het stil, het Engelstalige Love Me Back to Life kon me in 2010 niet boeien, de Franstalige albums Céline…Une seule fois / Live 2013 en Encore un soir uit 2016 bleven onder het radarscherm. Destijds zat al een Engelstalige opvolger in de pen, maar in januari 2016 overleed Céline’s echtgenoot en manager René Angélil aan de gevolgen van de kanker die twee jaar ervoor was geconstateerd. Toen was er op de platen nog geen ruimte voor rouwverwerking, nu op het 20 (!) nummers tellende Courage wel, hoewel bij tijd en wijlen verstopt achter EDM floor fillers (Flying On My Own) en power ballads vol liedesperikelen die anderen aangaan (Lovers Never Die) en de video clips waarin de dame als diva figureert.

De liefde is terug in Falling in Love Again en de rock ballad Lying Down dat – hoewel met andere vocalen – ook door Amy Lee (Evanescence) of Sharon den Adel (Within Temptation) gedaan zou kunnen worden. Dion kreeg hulp van Sia, David Guetta, Sam Smith, Eminem producer DJ Khalil en diverse andere tekstschrijvers. De gelijkenis met Jess Glynne (Clean Bandit) in Imperfections en Baby (met Sia geschreven) is opvallend. Er is downtempo electronica voor Change My Mind, iets van breekbaarheid in Say Yes, en reggae meets europop in Nobody’s Watching (met wel erg goedkope teksten als I want to dance as if nobody’s dancing).

Opvallend is de akoestische / full-band insteek van The Chase en de ballad For the Lover that I Lost. “Sometimes love must die before be born again” stelt de zangeres in het R&B / gospel flavoured I Will Be Stronger, dat veel meer religieus getinte frasen kent. Stilistisch van bluesrock (How Did You Get Here) en R&B in Look At Us Now naar de vleugel op de achtergrond van Perfect Goodbye. Dan nog vier bonus tracks die geen afwijkende sound kennen.Twintig liedjes in allerhande stijlen laten de veelzijdigheid en professionaliteit zien, maar maken het moeilijk grip op het album te krijgen. Op 10 juni 2020, mijn 50e verjaardag, maar ook op 12 en 13 juni staat Céline Dion in de uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam, tegenover de ArenA, ook dat zegt wat over haar status anno 2019.