In mijn meerjarenplan om rond allerlei steden in Nederland te wandelen, is het vandaag de beurt aan Assen. Ik heb op Afstandmeten routeontwerp gemaakt – op steden als Zwolle, Deventer, Hengelo, Borne, Oldenzaal en Enschede na ontbreken elders gemarkeerde routes – en rijd tegen zonsopgang naar de parkeerplaats bij begraafplaats, rouwcentrum en crematorium De Boskamp in het zuiden van de Drentse hoofdstad.
Levensmoe ben ik niet, het belooft een droge, zonnige dag te worden en dus heb ik zin om te wandelen!
De Haarweg, uitvalsweg tussen de rondweg en snelweg A28, over en ik krijg m’n eerste verrassingen. Eerst de in 1778 gestichte Joodse begraafplaats. Dan het natuurgebied Twijfelveld. Het ten zuiden van het TT-circuit als Witterdiep ontsprongen beekje meandert hier door het landschap, terwijl de opgaande zon de wolken in de fik gezet lijkt te hebben.
Over de Diepstroeten loop ik het talud op tussen het bedrijventerrein links en de N33 rechts. Na de spoorlijn passeer ik het Anreeperdiep. Verscholen achter het park Diepstroeten ligt VanBoeijen, de doorstart van zorginstelling Hendrik Van Boeijenoord, dat in 1939 als ‘inrichting voor het geestelijk hulpbehoevende kind in het Noorden van het land’ werd opgericht door de Stichting Nederlands Hervormde Inrichtingen voor Geestelijk Hulpbehoevenden opgericht. De ligging naast de spoorlijn net als veel andere pyschiatrische inrichtingen in ons land is positief gecorelleerd aan het aantal zelfdodingen op de rails. Het bordje ‘Oude trambaan’ duidt op geschiedenis. Van 1918-1947 liep over wat nu een fietspad is de stoomtramlijn tussen Coevorden en Assen. In het buurtschap Anreep sla ik bij het Kerkpad (geen kerk te zien trouwens) af. Tussen de bomen door en voorbij het Anreeperdiep langs een drietal flatgebouwen en verderop bungalows die de stad van het beekdal scheiden.
Fietspaden met viaducten onder de rondweg door leiden het beekdal van de Drentsche Aa in, waar het gekanaliseerde Deurzerdiep en de oostelijk ervan meanderende beek rust en ruimte geven. Ik wijk af van de ontworpen route over de fietspaden en volg de olifantenpaadjes door het dal bij het voormalige Sterrenbos Amelte. Het Poepenhemeltje Van Galen is een gerestaureerde mini schans. Was het de bescherming voor de tent van Bommen Berend die op weg naar Groningen was? Of het fundament van een huis dat bij het Sterrenbos hoorde? Overnachtingsplaats van 19e eeuwse Duitse gastarbeiders? Wie het zeker weet, mag het zeggen.
Een vlonderpad door het dal en dan de brug over om de grasdijk langs het Deurzerdiep te volgen. Rechts meandert wat nu het Loonerdiep heet. Er is geen doorgang onder de spoorlijn mogelijk en zo krijg ik het dorpje Loon cadeau.
Tegenover een boerderij waar in plaats van eieren, appels of honing ‘verse’ appeltaart à €2 per punt in een met houten huisje omgeven koelkast te koop aangeboden wordt, pauzeer ik. Hoe vers de appeltaart is zo maandagmorgen tegen tien uur, waag ik te betwijfelen. Wel een leuk idee! Hardlopers en andere wandelaars kruisen me regelmatig. Het is ook prachtig zonnig winterweer.
Het Havenkanaal volg ik aan de linkerzijde over de Marsdijk. De fietsbrug een eindje verder oogt ouder, maar is uit 1997. Waar dit kanaal uitkomt op het Noord-Willemskanaal draai ik mee op het fietspad naar het zuidwesten tot aan de binnenhaven Waterwinde. Daar neem ik de fietsbrug naar het bedrijventerrein met woningen rond de Griekenlandlaan.
Op de Zwedenlaan oefenen leerlingen met hun rij-instructeurs en staat moederziel alleen een markant bedrijvenverzamelgebouw die Sax Architecten hebben ontworpen. Hier en ook rond de Hof van Parijs in Peelo is nog ruimte voor vestiging van andere bedrijven. Kop koffie bij de McDonald’s klinkt verleidelijk, maar ik stap door de Amerikaweg op.
In het blauw-witte pand van ANWB alarmcentrale / Plegt Vos zat ooit Getronics. Eenmaal ben ik er binnen geweest, ontelbaar keren er langs gereden op de snelweg. Relatief nieuw is de lichtmast met schermen in beide rijrichtingen. Wat je vanaf de A28 niet ziet, is het zonnepark dat aan de voet van de mast is aangelegd. Verder zijn hier kleine bedrijven met bijbehorende woningen te vinden, niet het mooiste stuk om te wandelen.


Het Kloosterveen is ruim opgezet, het doet me denken aan de singels in Enschede, veel meer lucht en ruimte dan in de Deventer Vijfhoek. De eerste schoolgebouwtjes staan alweer leeg. Zo snel gaat dat in een nieuwbouwwijk waar vooral jonge gezinnen op afkomen. Iedereen wordt ouder. Verder vind ik de wijk niet veel aan. Waar de ouders van vriend Johan hun boerderij aan de Hoofdvaartsweg hadden, is nu een binnenhaven. Ik houd voor de 3e en laatste maal rust. De Hoofdvaartsweg is aan de zuidzijde gereserveerd voor bussen. Ik sla af, de Polweg op, een smal fietspad tussen de bomen door. Na de N371 overgestoken te hebben wordt het een bospad naar recreatieplas Baggelhuizen. De gelijknamige straat naar het oosten heeft ruimte voor de recreërende medemens rechts en oefenende militairen van de Johan Willem Frisokazerne links.
Bij de Witterhoofdweg aangekomen zie ik dat poltie, berging ambulances en een bergingsvoertuig het druk hebben met de afwikkeling van een ‘botsing met meerdere voertuigen’ op de A28. Ik steek via een viaduct onder de snelweg door en sla rechtsaf, een kiezelpad door de groene long tussen de wijk Baggelhuizen en het talud van de A28. Twee kilometer verder zie ik links de begraafplaats waar een groep bezig is met een uitvaart. Ik zet nog eenmaal een kombord Assen op de foto en wandel naar de auto. In 32km rond Assen.
Related Posts