Loop van de Drentsche Aa rond Oudemolen

Het laatste, nog niet bewandelde stuk uit de gids Loop van de Drentsche Aa, heb ik regelmatig uitgesteld. Ik was er niet bang voor, maar op één of andere manier gooiden slecht weer of andere prioriteiten de agenda om. En waar ik vandaag achtereenvolgens Slach om e Toer (van afgezien vanwege de €8 om deze te kunnen lopen) en de Rotterdam Night Walk (helaas, vóór de Kerst was deze al uitverkocht) op de planning had staan, was dit één van de alternatieven. Schitterend weer, al moet ik ‘s morgens vroeg in Balkbrug nog wel de voorruit krabben.

Ochtendgloren Gasterse DuinenAls ik even voor negen uur vanaf de parkeerplaats Gasterse Duinen aan de Oudemolenseweg tussen Oudemolen en Gasteren vertrek, is de opgaande zon in het natuurgebied magnifiek. Als snel heb het gehad met de routebeschrijving in het boekje. Ik herinner me weer hoe dat bij de andere etappes ook irritant was, dat aanwijzingen zo zijn opgeschreven, dat ze direct achter elkaar opgevolgd moeten worden, terwijl er dat soms direct en op andere plekken na bijvoorbeeld een kilometer pas is. Ook moet de routebeschrijving nodig herzien worden, want Staatsbosbeheer is fors aan het herinrichten geweest, zodat aanwijzingen als houten hekken of tussen twee palen door geschiedenis beschrijven.

Paddenstoelen 3Heide, beeklandschap, grote grazers en opvallend veel paddenstoelen. Later op de ochtend kruisen er regelmatig andere wandelaars en mountainbikers mijn weg. Pieterpad markeringen zie ik her en der, net als gemarkeerde routes van Staatsbosbeheer. Os in ochtendglorenIn Gasteren is het nog stil rond de Brink. Als ik een houten beer die op wacht staat bij de oprit van een huis fotografeer, valt me een replica van het witte peerd met ome Loeks dat voor het station Groningen staat op. De route gaat opnieuw naar de Gasterse Duinen, maar na de passage van het Anloër Diepje langs de noordoever richting Anloo. Het is verleidelijk in het zicht van de kerktoren naar het dorpscentrum te lopen, maar de gids beveelt een lus met twee extra oversteken van de beek aan. Mooi landschap,, dus een plezier om te doen.


Magnuskerk in Anloo achterzijdeIn Anloo is de 11e eeuwse Romaans-Gotische Magnuskerk alleen op afspraak te bezichtigen. Ik behelp me met de buitenzijde en een informatiepaneel. Als ik het bezoekerscentrum Homanshof passeer, merkt een medewerkster me op: “Dat is stevig doorstappen!” Dat klopt, Ik wandel onverstoord door naar hunebed D10, waar gezinsfoto’s worden gemaakt.

Schaapskudde Strubben-Kniphorstbosch komt op me afHet natuurgebied Strubben-Kniphorstbosch is afwisselend. Veel zandpaden, bos, hunebedden D8 en D7 en het in Amsterdamse school ontworpen en aan het Plan Zuid van Berlage ontleende landgoed De Schipborg rond de gelijknamige boerderij. Helaas is het in opdracht van de familie Kröller-Müller voor hun zoon gebouwde rijksmonument privéterrein, want de zichtlanen op de kaart trekken wel om te gaan bekijken. Omdat me net een auto van schaapskudde Het Stroomdal (ja, deze schaapskudde heeft een eigen Facebook pagina) is gepasseerd, verbaast het me net even later de voltallige kudde op me af te zien trappelen, begeleid door honden en een schaapherderin. Zo, die is chagrijnig, scheldend op haar schapen dat ze ‘kleine krengen’ zijn, terwijl ik vol respect toekijk hoe de hele kudde met hulp van de honden voor mij wordt stilgezet. Ik was al uitgeweken naar het bos, en natuurlijk kijken wat schapen naar me om.

Oudemolensche Diep 2Buiten het landgoed om afwisselend op de oostelijke en westelijke oever van het Oudemolensche Diep, krijg ik molen De Zwaluw van Oudemolen in het vizier, maar ook een buisje dat aan een boomstam bevestigd is. Ik zie ‘official log’ op een kaartje in het buisje staan. Het zal een geo cache zijn, veronderstel ik. En wat een drukte! Zowel de parkeerplaats bij D7, de Molensteeg als die bij Gasterse Duinen zijn goed gevuld. Een andere wandelaar drukt het mooi uit: “Je kunt hier mooi alle kanten oplopen.” Ik heb weer 24km genoten in Drenthe.