Kanye West – Jesus Is King

      No Comments on Kanye West – Jesus Is King

Het 9e album van Kanye West, Jesus Is King, is binnengekomen op nummer 1 in de Billboard 200. Het is de negende keer op rij dat een plaat van de rapper debuteert op de hoogste positie van de ranglijst. Het rumoer om de expliciete, christelijke insteek, maakte me benieuwd. Menig artiest is op jonge leeftijd in een kerkkoor begonnen of heeft een christelijke opvoeding genoten. Als volwassene, gevierde artiest, verkondigen dat Jesus Is King, vraagt overtuiging. Muzikaal is de plaat eentje vol zorgen. Het lijkt een compilatie van ideetjes, demo’s en ander onafgemaakt materiaal, De 11 liedjes klokken amper 27 minuten. Het door West geleide Sunday Service Choir pakt de hoofdrol in de begeisterde opener Every Hour. De rapper grijpt in Selah terug op vorige albums, voorbeelden als Gandhi en Noach, maar weet ook dat “Jesus did the laundry” en er in Hem vrijheid mogelijk is voor het wretch uit Amazing Grace. In Follow God waarschuwt hij God niet te zoeken voor persoonlijk gewin. Je (oude) leven aan Hem offeren kost je wat.

Closed on Sunday is textueel zwak. Niet posten op Instagram op zondag en “Closed on Sunday / You my Chick-fil-A” als refrein, verwijzend naar de ‘s zondags rust houdende fast food keten, zijn niet sterk. Zes jaar geleden verklaarde de zanger nog zelf God te zijn, nu heeft hij andermaal het licht gezien en wijst hij anderen op God (On God).

Op Everything We Need zijn Ty Dolla $ign en Ant Clemons te gast om harmony zang te verzorgen. Clemons is opnieuw achter de microfoon op Water, een melodie met potentie, als ‘ie wat verder uitgewerkt zou zijn tot een swingende gospel track.

God Is degene die leven geeft, zegent, openbaring en vrijheid geeft, etc. Het is wat mij betreft één van de weinige echt afgeronde nummers. Veteraan Fred Hammond is te gast op Hands On. Nog een oudgediende, saxofonist Kenny G in Use This Gospel, waarna Jesus Is Lord afsluit.