Fred Omvlee, Jan Andries de Boer en Piet van Die – Van Elvis-viering tot U2-dienst: het gebruik van popmuziek in de kerk

Elvis-dominee Fred Omvlee, U2 rockdienst initiatiefnemer en voorganger Jan Andries de Boer en Johnny Cash liefhebber en predikant Piet van Die blikken in Van Elvis-viering tot U2-dienst: het gebruik van popmuziek in de kerk terug op hun geslaagde experiment meer dan een popliedje te gebruiken in een kerkdienst, maar om de muziek van en rond één artiest of band de plekken in het raamwerk van een protestantse liturgie (orde van dienst) te laten vullen. Zo rond de jaarwisseling kun je zelfs terecht bij één van de vele tientallen Top2000-kerkdiensten die religieus getinte popliedjes laten horen.

Het zijn stuk voor stuk hoog gewaardeerde initiatieven die meer en ander publiek naar een dergelijke samenkomst trekken. Popmuziek is niet alleen catchy melodie met oppervlakkige teksten over gevonden of verbroken liefdes. In gesprek met BLØF bandleden komen onvermoede boodschappen en vertolkers aan bod. En er zijn vele anderen rond wie je met gemak een dienst kunt organiseren. Artiesten worden niet opgehemeld of heiliger voorgesteld dan ze zijn. Wel zijn hier trouwe fans aan het woord die hun muzikale vrienden kennen en begrijpen.

Het vlot geschreven boek met bijdragen van de mannen belicht aan het eind Bob Dylan, Paul Simon, Leonard Cohen, Santana, Nick Cave en Neil Young. En ja, dit verraadt de leeftijd van de dominees. Wat dat betreft was het nog krachtiger geweest als deze bundel ook een 20 jaar jongere predikant met liefde voor muziek had bevat. Want popmuziek en religie schurken nog altijd dicht tegen elkaar aan. Dat zie en hoor ik elke week bij het recenseren van nieuwe pop- en rockmuziek. Deze protestantse voorgangers houden ook van ‘geijkte liedbundels’, ‘majestueuze orgels’, ‘oecumenische leesroosters’ en de houvast die een uitgeschreven liturgie biedt, werken voor deze speciale diensten graag met een live band, zingen of spelen desnoods zelf. Een kop koffie of wat anders te drinken na afloop als Nederlands smeermiddel om gesprekken naar aanleiding van de liedjes te stimuleren. Het boek is met veel actiefoto’s en platenhoezen geïllustreerd, inspireert en doet handreikingen om zelf een dergelijke dienst te organiseren.

Over de auteurs
Fred Omvlee (1965), marinepredikant, organiseert diensten rond Elvis Presley en Top2000-diensten. Jan Andries de Boer (1961) predikant te Winkel, organiseert diensten met muziek van U2 en BLØF. Piet van Die (1955) predikant te Papendrecht, organiseert diensten rond Johnny Cash.