Elbow – Giants of All Sizes

      No Comments on Elbow – Giants of All Sizes

Het achtste door de eigen toetsenist Craig Potter geproduceerde studioalbum van de Britse band Elbow, Giants of All Sizes is muzikaal en thematisch een andere dan voorganger Little Frictions (2017). In opener Dexter & Sinister zingt Guy Garvey: “And I don’t know Jesus anymore, And an endless sleep is awaiting me, And I haven’t finished yet, And I’m not a dog for the end of days. I’m a bird in a hurricane with the heaviest heart jack hammering in me.” Dat is best heftig. In Seven Veils, muzikaal wat meer tot rust gekomen, is de liefde over. “There’s no roses in this garden, no sun melting in the sea. I’ve been over and over and over and over it. You live for the final dance. Take your seven veils and sail the seven seas.”

Empires crumble all the time (Empires), zelfmoord door voor de trein te springen (The Delayed 3:15) en onrechtvaardigheid en leugens van politici (White Noise White Heat). Rock (Doldrums, Weightless), blues en folk (On Deronda Road) en electronica (My Trouble) strijden om je aandacht, zoals ook verschillende politici dat doen. Voorman Garvey wil met het album de onrust en verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk rond de Brexit verbeelden, parallel aan de eigen rouwverwerking tijdens de voorbereiding voor het album. Het zijn geen thema’s waar de liefhebber van oppervlakkige popmuziek of de gemiddelde festivalbezoeker mee zal weglopen. Wat dat betreft ben ik benieuwd hoe de songs live tijdens de album tour 2020 zullen uitpakken.