Cultuur snuiven en de benen strekken in Amsterdam

De hoofdstad biedt elk seizoen genoeg te beleven. Als wandelaar ga ik daarbij het liefst buiten het drukke stadscentrum mijn weg. Uit de wandelgids Amsterdam acht keer anders staat voor vanochtend de route door trendy Noord op het programma. Ik heb er diverse recensies van gelezen, zoals van wij wandelen. Street art en architectuur zijn twee altijd fotogenieke onderwerpen. Dus laat maar komen! De routebeschrijving kun je ook los op wandelzoekpagina oppikken. Ik stap tegen half negen uit bij Amsterdam Centraal, loop naar de IJ-zijde de GVB veerpont naar de Buiksloterweg. Voor wie het niet weet: de veerponten over het IJ zijn een gratis voorziening van het GVB en zo een prima manier om forenzen tussen het Centrum en Noord te laten pendelen en toeristen die eens wat anders willen zien en ruiken dan coffee shops, Wallen of Kalverstraat de oversteek wel heel gemakkelijk te maken.
Amsterdam: de trendy stad, Noord

Sculpturen aan Buiksloterrweg AmsterdamDe route aan de overzijde zelfs is zo’n zeven kilometer lang. Heen ga je met de pont tussen Centraal Station en Buiksloterweg. Terug kun je vanaf de NDSM werf tweemaal per uur terug. In de ochtendschemering staan het filmmuseum EYE en de ADAM toren er sprookjesachtig bij. Ik wandel door de Tolhuistuin, naast een uitspanning en restaurant ook de ‘Noord vestiging’ van poppodium Paradiso. De brug over de sluisdeur van de in 1824 aangelegde Willem I sluis aan de entree van de in het begin van de 19e eeuw in opdracht van Willem I gegraven Noordhollandsch Kanaal als alternatief voor de onstuimige en verzandde Zuiderzee over loop ik naar het Mandela huisje aan de kop van de Sixhaven, een jachthaven. Net als de huizen en woonarken heeft de kleine herberg (“Waar verbinding wordt gevierd, gevoed en hersteld!”) een schitterend uitzicht over het IJ.

Aandacht maakt beter in de Van der Pekstraat Amsterdam NoordTerug over de sluis wandel ik de Van der Pelkstraat af. Aan weerszijden zijn kleurrijke rijtjeshuizen en nieuwe winkels met groene, koperen uithangborden met prikkelende teksten te zien. De Papaverweg met zijstraten is een mix van bedrijven en nieuwbouwwoningen met eigen initiatieven als een buurttuin en wandelbankjes. De brug over het Zijkanaal I is de entree naar de voormalige NDSM werf. Installatie in Scheepsbouwloods NSDM werf Amsterdam NoordZomer 2018 stonden Klazien en ik hier met vrienden het team Of Beamers and Men na hun Baltic Sea Circle op te wachten bij de finish. Nu heb ik alle tijd en ruimte om de street art her en der op het terrein te fotograferen, in de scheepsloods te kijken.

The Curve Amsterdam NoordIk zie het pont aankomen, maar ga verder om de architectuur van de kantoor- en wooncomplexen aan de Kraanschip Ibisiweg, TT Vasumweg en MT Lincolnweg te fotograferen. Bij een stadswandeling zijn dixi’s één van de gewaardeerde objecten onderweg. Aan de NDSM straat is er één niet op slot. Ik maak er graag gebruik van. Aan de overzijde staat het hoofdkantoor van HEMA met een vestiging op de begane grond. Een mooie gelegenheid om één van m’n vouchers voor gratis koffie in te zetten en te pauzeren.


Appartementencomplex Houthaven AmsterdamOp de pier wissel ik van plan. De pont naar de Pontsteiger in de Oude Houthaven komt tien minuten vóór die naar CS. Aan de Houthaven begon ik in 2015 aan de ruim 220 kilometer lange gang Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam. Toen moest het appartementencomplex Pontsteiger nog gebouwd worden.

Pakhuis Vrede Prinseneiland AmsterdamLangs het Westerkanaal en Zoutkreeksgracht wandel ik naar het Prinseneiland met fraai herstelde pakhuizen voor bewoning. De Bickersgracht over naar het Hendrik Jonkerplein, Tussen de Bogen de sporen onderdoor naar het Jacob Oliepad, veel rustiger dan de van coffee shops vergeven Haarlemmerdijk. Hier staan kleurrijke huizen en het kunstwerk De grote staande.

Het zien van Bikram Yoga bij de Eenhoornsluis aan de Prinsengracht roept meteen associaties met bezwete vrouwenlichamen en een genietende oude kerel die zich goeroe noemt op. En bedankt, 2019! Ik volg de Brouwersgracht om de Nieuwendijk naar de Dam af te lopen. Hier is het rond elf uur ‘s ochtends een drukte voor de ingangen van kledingwinkels als Zara, zo graag willen mensen van hun geld af.

Suriname tentoonstelling in de Nieuwe Kerk

Banners Suriname tentoonstelling aan Nieuwe Kerk AmsterdamDe Grote Suriname Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk trok al 100.000 bezoekers. De expositie over de slavenhandel, plantages, onafhankelijkheid als zelfstandige republiek in 1975, de decembermoorden in 1982, kleurige kledij en lekkernijen heeft versierselen, rituele voorwerpen prentenboeken, kaarten en dergelijke uit bijvoorbeeld het Tropenmuseum, Museum voor Volkenkunde in Leiden, de Universiteitsbibliotheek van Groningen verzameld en thematisch een plek gegeven zonder de bezoeker te overweldigen.

Wandkleden Suriname tentoonstelling Nieuwe Kerk AmsterdamEen gratis audiotour die met de €2,50 toeslag voor Museumkaarthouders wordt aangeboden, is nuttig voor achtergrondverhalen en uitleg. Op een paar plekken kun je naar films kijken. Critici zullen op niet-belichte bladzijden in de geschiedenis van het land wijzen, maar je kunt niet alles kwijt in één tentoonstelling. Uit de museum shop neem ik Hans Buddingh’ De geschiedenis van Suriname in paperback uitgave mee. Geheid is er nog veel dat ik niet weet.

Wandelen naar het Stedelijk
Fietsenstalling Rokin AmsterdamOver het Rokin wandel ik naar de Munttoren, dan via de Vijzelgracht naar de Weteringschans, onder het Rijksmuseum door naar het Stedelijk Museum.

Stedelijk Museum
Black Cloud Stedelijk Museum Amsterdam 1In het Stedelijk Museum is een aantal tentoonstellingen die ik graag wil zien. Chagall, Picasso, Mondriaan zijn als migranten in Parijs rond de wereldoorlogen aan het werk. Het diverse werk van Carlos Amorales heeft een eigen expositie gekregen. Dit jaar overleed graficus en ontwerper Wim Crouwel die met zijn Total Design een stempel drukte op museumposters van het Stedelijk Museum en het Van Abbe Museum in Eindhoven, maar ook de PTT telefoongidsen van eind jaren ’70 / begin jaren ’80, encyclopedieën en het logo van de Rabobank uit die tijd. Ook logo’s van Dirk van den Broek en Auping, Radboud University, HEMA en FloraHolland komen er vandaan. The grid rules. Film, posters en magazines van zijn hand zijn een tentoonstelling waard.
Kunstwerk Heringa - Van Kalsbeek in Stedelijk MuseumIn de kelder is een door Rem Koolhaas ingerichte opstelling met een selectie uit de eigen collectie gemaakt van kunststromingen sinds eind 19e eeuw die thematisch of chronologisch bekeken kan worden. Ook hier is het handig de gratis audiotour mee te pakken.

De veelheid van indrukken, per zaal moeten omschakelen, kosten veel energie. Ik ben blij in de entreehal even te kunnen zitten om de zinnen te verzetten en bij te komen.

Wandelen naar Tuschinski
Booking kantoor Rembrandtplein AmsterdamIk had een hofjeswandeling door de Jordaan willen doen, maar er is te weinig tijd over. Het wordt een instant verzonnen route langs de Van Baerlestraat en Constantijn Huygensstraat in Overtoom terug naar de grachtengordel met het Rembrandtplein tegen vieren als tussenstop voordat ik me meld bij Pathé Tuschinski om half vijf de Franse film Hors Normes over twee hulpverleners in Parijs die zich bekommeren om de zwaarste autisten die nergens anders opgevangen worden.


Amsterdam Light Festival
Amsterdam Light Festival Vlinders 2Ik maak niet de hele ronde van de 2019 editie van het Amsterdam Light Festival met thema Disrupt!. Ik haak in bij de Amstel bij Nothing Holding Us. De Magere Brug heeft een Nacht Tekening, op de sluis wordt geflitst naar de voorbij komende rondvaartboten van Lovers. Feel Like the Kardashians. Bij Artis kun je onder meer Nachtloerrrders zien of Hiding in the Wolf’s Lair proberen. Icebreaker, Surface Tension, Butterfly Effect bij de UvA en Remind Euljiro Freedom bij de Prins Hendrikkade verrassen.

Tot 19 januari kun je elke avond vanaf een uur of vijf naar lichtobjecten en kunstwerken bekijken en fotograferen.
Amsterdam Light Festival Scheepvaartmuseum 2