Concertverslag RONDÉ in Tivoli Vredenburg Utrecht

Zoon Johan verbaast me als ik thuis vóór vertrek naar Utrecht vertel naar welk concert ik ga. Hij kent Rondé spontaan als een “typische 3FM band met chille popmuziek” Zover zijn de twee dochters met hun voorliefde voor Amerikaanse, Engelse of Koreaanse popartiesten nog niet ingevoerd in onze eigen talenten. Gewoon gezellige, aanstekelijke deuntjes die ik met plezier afspeel en daarom niet twijfelde over de aankoop van een ticket voor een optreden in Tivoli Vredenburg. In vijf dagen tijd was het concert volledig uitverkocht en werd een extra gig op 29 december toegevoegd.

Hoog Catharijne The MallDe auto heb ik geparkeerd in de P+R garage Utrecht Science Park aan de A28 als ik in de bus 28 naar het centrum erachter kom dat de halte vóór het poppodium geschrapt is. Je moet bij Neude uitstappen of mee naar het Centraal Station centrumzijde. En was tram 22 niet feestelijk in gebruik genomen? De remise aan de Universiteitsweg staat vol en bij geen enkele halte onderweg is leven te bekennen. Via de stationshal en het vernieuwde Hoog Catharijne – ik was de vleugel naar Vredenburg merkbaar sinds de verbouwing niet meer in geweest – door naar de entree van Tivoli. De Pandora zaal ligt enkele etages hoger dan de Ronda zaal waar ik alle andere bezochte concerten gestaan heb.

Voorprogramma: Maxine
Concet Maxine in Pandora Tivoli Vredenburg Utrecht 1De Haagse Maxine (1998), die na jaren liedjes voor anderen schrijven, met band eigen composities voor het voetlicht brengt, is hoorbaar geïnspireerd door Ellie Goulding, Maxine tourde eerder met Popronde door het land. Ze schreef The Only voor Raiden ft. Irene van Red Velvet, waarvan de tekst naar het Koreaans vertaald is en je zomaar K-Pop van eigen bodem beluistert. Verder schreef ze de muziek voor de zomercampagne Stories met Doutzen Kroes van lingerieketen Hunkemöller. Samenwerking zocht ze met Maan en Vinchenzo. De single Don.t is als eerste uitgebracht. Andere liedjes als Crazy komen in 2020. De release zal ik in de gaten houden.

De scholing aan de Musikmakarna in het Zweedse Örnsköldsvik werpt zijn vruchten af. Catchy pop songs die ze soepel uitzingt, meedanst en het podium gebruikt. Haar band verdient complimenten. Ik heb genoten van de drummer die strak de niet-standaard patronen afwerkte, me verbaasd over de spreiding van keyboards (waarom geen standaard kopen waarop er twee of meer boven elkaar geplaatst kunnen worden), de bassist en gitarist.

Rondé: een energieke samenkomst 

Concet Rondé Pandora Tivoli Vredenburg Utrecht 3Het is een plezier het materiaal van Flourish en Rondé live te horen, het enthousiasme over de liedjes te zien overspringen op de band en vice versa. De sound doet me denken aan Handsome Poets (ook zo’n typische 3FM band trouwens). Rondé heeft zeker een eigen sound met kenmerkend stemgeluid van Rikki Borgelt, verdienstelijk spel van toetsenist Adriaan Persoons de wat weggedrukte gitarist Armel Paap, springerige bassist Cas Oomen en heerlijk drummende Sharon Zarr.

Concet Rondé Pandora Tivoli Vredenburg Utrecht 4Riki speelt handig in op de her en der in de zaal en op de balkons uit volle borst Under Water en We Are One meezingende jongeren. Zo bouw je relaties met fans! Ruim een uur aan vrolijke synth popliedjes als Do You Feel, Difference en Down, de persoonlijke herinnering aan haar twaalf jaar geleden aan kanker overleden vader in All That Was Left, gevolgd door een setje dansnummers die eveneens bij de opnamen van Flourish in Berlijn het levenslicht zagen, met de 1996 kraker Freed from Desire van de Italopop zangeres Gala als uitstapje.

Concet Rondé Pandora Tivoli Vredenburg Utrecht 6Riki heeft geen zin in aflopen, wachten op ‘bis, encore en we want more’ geroep om – verrassing – toegiften te spelen. Ze waarschuwt vlak voor Be Mine, dat het einde toch echt gekomen is. Met de eigen kerstwensen om lief te zijn voor bekenden en onbekenden verlaat ze na haar bandleden het podium, een tevreden publiek achterlatend, Pas op: dit smaakt naar meer!