23e Koerkamptocht rond Lettele

      No Comments on 23e Koerkamptocht rond Lettele

Voor de 23e keer organiseren Deventer Oost Club Activiteiten (DOCA) en de stichting Bathmen Promotie zaterdag de Koerkamptocht rond Lettele. Met het dorp Bathmen valt Lettele tegenwoordig ook onder de gemeente Deventer. De 280 deelnemers die op het wandelevenement zijn afgekomen hebben geluk met het weer. De benen loop je wel warm als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Voor het bovenlijf helpen de laagjes thermohemd, trui en jas, handschoenen zijn een welkome aanvulling. De organisatie is coulant voor de wandelaars. Zo’n negen voor negen delen ze de routebeschrijvingen al uit en kan ik van start.

Het warme café uit en het fietspad langs de Oerdijk volgen, groepjes wandelaars inhalen in de eerste kilometers ‘op gang komen’. Kruispunten met de route van de Deventer Wandelvierdaagse uit april vallen op. Wandelen in ochtendgloren Brandkoelewegeton maakt plaats voor zand op de Brandkoeleweg. Het zonlicht zorgt voor feeërieke plaatjes, waarbij de wisseling van herfst naar winter zich manifesteert. Een vaker belopen stuk zijn de paden langs de Zandwetering en doorsteek naar de Cröddendijk ter hoogte van de buurt Spikvoorde in de Deventer uitbreidingswijk De Vijfhoek. Enkele boerderijen die tussen de nieuwbouwhuizen zijn blijven staan, worden gerenoveerd of van een nieuwe rietkap voorzien. LettelerleideTer hoogte van de Nieuwedijk ga ik rechtsaf, de slingerende fietspaden tussen de rietkragen, het water van de Zandwetering en later de Lettelerleide als spiegel voor de bomen aan de oevers. Dezelfde uitnodiging om te fotograferen volgt langs het Overijssels Kanaal. Aan de Spanjaardsdijk is bij De Heihoeve, een Dimence locatie, Rustpunt en zorgboerderij uit 1908, de rust voor de wandelaars. Na 7,5km is me dat nog te vroeg, dus vervolg ik m’n weg langs het Kanaal om verderop af te slaan voor een ruime slinger door het buurtschap Averlo. Afwisselend verharde en onverharde wegen. Een enkele wandelaar voor en achter me, voor de rest is het rustig. Na 11,5km stop ik even bij een stapel boomstammen om te zitten, wat te eten en drinken, plus een sanitaire stop.


ZonnenbergerbrugZo’n 2,5km later ben ik bij de Zonnenbergerbrug over het Overijssels Kanaal. Als weer 2,5km langs het water volgt, is me intussen wel helder, dat afgezien van een klein stukje vanochtend bij Spikvoorde de hele route gefietst kan worden en best avontuurlijker had gemogen. De Soestwetering passeer ik voor een tweede maal. NIet iedereen zal weten dat links tussen de bomen achter de Spanjaardsdijk een materieelcomplex van Defensie is gevestigd. Met zo’n 20km op de teller ben ik bij De Heihoeve. Ik plof buiten neer aan een picknickbank, veel lekkerder dan binnen zitten. Spiegeling in Overijssels KanaalDe lopers op de kortere afstanden zijn erbij gekomen. Dat maakt het onderweg weer wat gezelliger, groeten en mensen kijken 😉 De laatste vier kilometer naar Lettele gaan over de Zandbelterweg, de Borgeler Leide over en dan de Koerkampsweg af naar de Bathmenseweg. Van grote afstand herken ik het karakteristieke stemgeluid van speaker Henk Borgmeijer die hardlopers de finish binnenpraat. In Lettele wordt vandaag de Oostermaetloop gehouden. In het dorp trek ik om de 125-jarige Nicolaaskerk heen om me vervolgens af te melden in café De Koerkamp. Wat pepernoten mee voor onderweg naar de auto.