Trots presenteer ik jullie mijn Kia e-Niro

Na achtereenvolgens leasewagens op diesel, hybride, benzine en weer diesel is mijn nieuwe een 100% elektrische Kia e-Niro. Vandaag kon ik ‘m eindelijk afhalen bij Van Mossel in Zwolle. Ik had me in het 4e kwartaal van 2018 en 1e van 2019 uitgebreid georiĆ«nteerd, gevolgd door een bestelling in april en lang wachten. Tijd voor nog meer car reviews, uitleg-video’s en praktijkervaringen lezen op de Kiaclub.nl, de gebruikersgroep op Facebook en de groep e-leasers op Yammer bij Capgemini.


Kia e-Niro in BalkbrugDat betekent alleen ‘s morgens vroeg nog wat werken en voor de rest de schoonmaak en inlevering van de Skoda Superb, gevolgd door een uitgebreide uitleg bij Van Mossel, een eerste rit door de Zwolse binnenstad voor boodschappen en dan naar huis voor een verkenning in alle rust van de menu’s en configuratie. Van het vastleggen van de stoelinstelling tot het samenstellen van Mijn menu met veelgebruikte opties, het activeren van TomTom Live Services en de registratie van de Mijn Kia app.

Wat mis ik ten opzichte van de Superb?

 • 220V + USB aansluiting achterin.
 • centimeters beenruimte en zitvlak voor de passagier op de plek in het midden.
 • media weergave in het navigatiescherm, een soort picture-in-picture, zodat je onder het navigeren ook de afgespeelde muziek of zender in beeld hebt. De e-Niro heeft een soort side-by-side weergave.
 • skiluik in het uitklapbare gedeelte van de achterbank.
 • het prullenbakje in de linker voordeur.
 • knop om de achterklep automatisch te laten sluiten.
 • gigabytes intern geheugen om MP3’s op te slaan en van af te spelen. De e-Niro kan wel, zoals de Superb dat ook kan, van een USB stick MP3’s beheren, doorzoeken, filteren en afspelen.

Wat win ik ten opzichte van de Superb?

Schermafdruk Mijn KiaLos van elektromotor versus diesel en bijkomende functies als recuperatief remmen, vallen op:

 • adaptieve cruise control.
 • lane assist.
 • opbergruimte op de plek waar in de Superb de versnellingspook zit.
 • ruitenwisser achter.
 • TomTom Live services, zodat bovenop TMC live verkeersinformatie, flitsers en de beschikbaarheid van laadpunten wordt weergegeven, naast handige, maar niet noodzakelijke weersverwachting.
 • Mijn Kia App met handige functies als controle of de parkeerrem aan is, de deuren op slot en de locatie van de auto.