Ronde om Dronten wandelen

      No Comments on Ronde om Dronten wandelen

Dankzij Mari Smits’ eerste blog van een wandeling door het Dorpsbos van Dronten heb ik een eerste routeontwerp gemaakt voor een rondje van 26km om en door Dronten. Een tijdje later beschreef Mari een tweede route, nu met focus op het Wisentbos. Ik heb dit gebruikt om de route uit te breiden tot 31km. Ik parkeer deze zaterdagmorgen tegen zonsopgang m’n auto op de P+R aan De Noord bij het station en ga om acht uur op pad. En zoals vaker geldt: een ontwerp is niet heilig, als ik leuke alternatieven zie, verken ik ze.

Relive ‘20191116-142649(1)’


Station DrontenHet spoor onderdoor en langs Perron, dat het Ichthus College, Almere College en Landstede MBO delen als schoolgebouw. Ik kan nu al afwijken van het ontwerp en steek het Dorpsbos in, een strook bos tussen de bebouwing en de spoorlijn. Onverhard tussen de herfstkleuren, later langs een watergang richting de N305 loopt heel wat leuker dan een stoep. Tot aan begraafplaats De Wissel en ook verderop aan de oostzijde van Dronten kan ik door de bosrand blijven lopen. Het is erg rustig, alleen hondenbezitters en een enkele hardloper zijn al wakker.
Kunstwerk aan noordzijde DrontenBij uitvalswegen en aan meer open stukken in de groenstrook zijn roestbruine kunstwerken geplaatst van Cyril Lixenberg (1932-2015). Ter hoogte van de Ansjovistocht sla ik naar rechts af. Enkele straten verderop ligt namelijk het Van Veldhuizenbos, dat in 1963 is aangelegd als uitloop- en recreatiegebied voor de Drontenaren. De eerste burgemeester van het toen nog jonge dorp in de Oostelijke Flevopolder, mr. E.P. van Veldhuizen is de naamgever dit park en bos. Van Veldhuizenbos DrontenHet netwerk aan wandelpaden maakt combineren en afwisselende ommetjes maken mogelijk. Aan de westzijde kan ik anders dan het kaartmateriaal en dus routeontwerp aangeeft wel om de natuurijsbaan van de IJsclub Dronten wandelen. De twee bassins zijn vorige week onder water gezet in de hoop op een koude winter. Als het ijs minimaal 8 centimeter dik is, gaan de banen open. Door de Landmaten buurt ga ik weer naar de Dronterweg (N309) en volg daar het fietspad in westelijke richting, voorbij De West echt het dorp uit.


Pad in Lage Vaartbos DrontenOm in het Wisentbos te komen zou je langs De West kunnen lopen en dan via de Giledepenningdreef de Lage Vaart oversteken. Ik was benieuwd wat het Mechnisch Erfgoed Centrum is en hoe de groenstrook aan de beide oevers van de Lage Vaart wandelt. Dat is wat kilometers extra, maar geen straf. De eerste twee kilometer zijn wel langs de provinciale weg over het vrijliggende fietspad. Dan kun je rechts het Lage Vaartbos in. Per begeleider mogen maximaal 3 honden mee. Dat zal een aanleiding in het verleden hebben gehad. Even geen beton, maar modder onder de voeten! Vlak voor een transformatorstation kom ik weer uit bij de N309. Wat verderop is het Mechanisch Erfgoed Centrum. Het is nu kwart over tien weliswaar geopend, maar nog uitgestorven. Wellicht leuk voor een andere keer. Bij de Lisdoddeweg is het fietspad rechtdoor richting Lelystad gesloten. Er wordt een nieuw, asfaltbetonnen versie aangelegd. Jammer, want ik had verderop via het talud de N710 / Biddingweg op willen klimmen om de omweg via de Lisdoddeweg te kunnen vermijden. Niet dus, de twee kilometers die ook met de routeplanner zijn bepaald, neem ik mee. Akkers met uien en wortels, maar ook een bermmonument bij een boom. De lange, rechte polderwegen nodigen menigeen uit te hard te rijden. Ik vermoed dat hier iemand z’n einde vond tegen een boomstam.Passage N710 en Lage VaartDe N309 en Lage Vaart over zie ik opnieuw een aangekondigde afsluiting van een fietspad. Het gaat om het pad aan de noordoever van de Lage Vaart naar Dronten, juist het pad dat ik naar het Wisentbos wil gaan. Voetgangers zijn niet verboden en over het voormalige fietspad liggen stalen rijplaten, dus dat loopt eigenlijk ook best goed. Achterzijde Mechanisch Erfgoed Centrum Museum DrontenAls ik het Museum aan de andere kant van de vaart weer in ‘t vizier krijg, valt me op dat de parkeerplaats vol staat en her en der mensen lopen. Wauw, zo populair had ik het niet verwacht! Aan het einde van het lange, steeds smaller wordende fietspad heet Staatsosbeheer me welkom in het Wisentbos. Pad in Wisentbos DrontenOok hier schitterende herfstkleuren. We hebben dit jaar nog geluk. Zonder echte herfststormen blijven de bladeren lang aan de bomen hangen. De paden in dit bos zijn wel opvallend breed. Alsof het als een recreatiegebied voor automobilisten is ingericht. https://www.henkjanvanderklis.nl/2019/11/ronde-om-dronten-wandelen/De Wisentweg overgestoken kom ik op een slingerend wandel- en fietspad dat door de nieuwste nieuwbouw langs de Wisenttocht slingert. Eigentijdse ontwerpen, grote, vrijstaande huizen op centimeters van de buurman, tuinen en terrassen uit de catalogus, superstrak en vrij van alles dat naar bloemen, struiken of speelse begroeiing riekt. Aangekomen bij de spoorlijn kan ik eerst een pad tussen de bomen door langs het talud volgen. Bij Baksteen houdt dit pad zomaar en zijn aan weerszijde van de straat hekken geplaatst. Als voetganger moet je enkele tientallen meters door het gras om een oversteek naar de Zeilenmakersgilde te kunnen maken. Typisch geval van los van elkaar getekende en gebouwde woonwijken zonder in het veld te gaan kijken of wat je hebt bedacht op de tekentafel handig is. Voorbij de rotonde ga ik linksaf, het spoor onderdoor. Rendierweg DrontenOp OSMAnd wordt dit al de Rendierweg genoemd, Google Maps houdt het bij Bruggepoort. De rij bomen aan de oostzijde is duidelijk al tientallen jaren oud. Bedrijven in de Delta hebben aan de rand van het terrein een eigen huis bij de zaak. Ik loop door tot aan de Dronterringweg, nu een lokale ontsluitingsweg. De N307 is er als kruisingsvrije autoweg achter aangelegd. Vóór de Lage Vaart ga ik De Boorn op naar De Reest (de grensrivier tussen Overijssel en Drenthe, net ten noorden van Balkbrug). Het bedrijventerrein maakt gelukkig snel plaats voor een wandelpad langs de vaart, het spoor weer onderdoor naar de brug De Knip. Brug De Knip over Lage Vaart DrontenHet dorp is wakker geworden. Vanaf de sportterreinen aan de overzijde klinken de geluiden die bij een zaterdag horen. Hockeyspelers fietsen af en aan. Langs het Waterfront, smalle nieuwbouwhuizen met uitzicht op de enorme draaikom in de vaart, steek ik het Gangboord over om langs het Recreatiepark Dronten, een kinderboerderij, volière en hertenkamp uit te komen op De Noord. Aan mijn rechterhand het dorpscentrum, vóór me is het station alweer te zien. Het brede roodgeverfde betonnen fietspad (waarschuwing aan de wielrijders: voetgangers!) voert naar de P+R, waar na 31km de ronde om Dronten is voltooid.