Kerstmarkt Duitsland in 2019? Met milieusticker dit jaar!

Vorig jaar ben ik samen met Klazien, mijn dochter en twee van haar schoolvriendinnen naar Düsseldorf geweest. We hebben daar, kort na de kerstdagen, de kerstmarkten van Düsseldorf bezocht en een heerlijke stadswandeling gemaakt. Hoewel het een positieve ervaring was, zo net na de kerst, heeft een kerstmarkt nog meer charme in aanloop naar de kerstdagen. Ik besluit mij daarom te verdiepen in de leukste kerstmarkten van Duitsland en jullie daar, samen met de bijkomende vraagstukken, deelgenoot van te maken.

Leuchtsterne kerstmarkt OberhausenMet de nieuwe leaseauto half november komt is de vraag om een nieuwe milieusticker de eerste. Was het bij dieselauto’s belangrijk welke euronorm motor de auto had, is het voor de 100% elektrische Kia e-Niro toch weer even zoeken.

Voor welke steden moet je een milieusticker hebben? Hoe lang is de sticker geldig en komt mijn auto in aanmerking? Ik realiseer mij steeds meer dat ik wellicht niet de enige ben die behoefte heeft aan duidelijkheid. Mijn onderzoek gaat van start en hieronder lees je mijn belangrijkste bevindingen.

Heb je een milieusticker nodig voor de kerstmarkt in Duitsland?

Umweltzone Ruhrgebiet

foto: Jens Matheuszik

Inmiddels blijken er meer dan 80 Duitse steden te zijn waar een zogeheten ‘Umweltzone’ ofwel milieuzone in het leven is geroepen. Wanneer ik de lijst met leukste kerstmarkten in Duitsland uitpluis kom ik er al snel achter dat je voor bijna al deze steden een milieusticker nodig hebt. Deze milieusticker noemen ze in Duitsland overigens een Umweltplakkette.

Wanneer je een Duitse stad binnenrijdt is het belangrijk te letten op twee verkeersborden. Het eerste bord is die van de Umweltzone, welke aangeeft dat je de milieuzone binnengaat. Vanaf het moment dat je dat bord met je auto voorbijgaat ben je verplicht een Umweltplakkette op je voorruit te hebben. Het maakt niet uit of je nou met een volledig elektrische -, hybride-, benzine-, diesel- of LPG-auto naar Duitsland gaat. Elke auto, behalve die met een invalidenkaart (die heb ik gelukkig niet) moet voorzien zijn van een groene milieusticker om legitiem de milieuzone te betreden. Het tweede verkeersbord is die van het dieselverbod in de milieuzone zelf. Er zijn namelijk een paar steden waar voor een paar drukke wegen een dieselverbod geldt. Dit verkeersbord is dus alleen relevant voor de dieselrijder.

Umweltplaketten

foto: Tim Reckmann

Het is mij inmiddels wel duidelijk. Als je naar een kerstmarkt gaat en je wilt een beetje normaal parkeren, dan moet je een milieusticker hebben. Zeker wanneer ik naar de prijs en de geldigheid van zo’n sticker kijk zie ik weinig reden om het niet te doen. Ten eerste kost zo’n sticker gemiddeld tussen de €12,50 en de €20,00 en ten tweede is het een eenmalige investering. Voor het geld hoef je het dus niet te laten en de sticker blijkt, zolang de regelgeving niet verandert, onbeperkt geldig.

Een van mijn belangrijkste bevindingen is dat eigenlijk alleen de groene sticker ertoe doet. Met een gele sticker mag je op dit moment maar één milieuzone in en met de rode sticker heb je exact dezelfde rechten als iemand zonder sticker. Je mag dan namelijk niet de Umweltzone in. Op dit moment komen dieselauto’s met een EURO 4 motor of hoger en alle overige aandrijvingsvormen vanaf een EURO 1 of volledig elektrische motor in aanmerking voor een groene sticker.

Welke kerstmarkt gaat het dit jaar worden?

Henk-Jan selfie in kerstbal CentrO OberhausenZoals eerder gezegd ben vorig jaar naar de kerstmarkt in Düsseldorf geweest. Dat was een mooie ervaring. In 2007 ben ik bij de kerstmarkt in Keulen geweest met Capgemini. Gezien het traditionele karakter van de kerstmarkten is het daarom, ondanks de goede bereikbaarheid, leuker om toch een stad te kiezen waar ik nog niet eerder op de kerstmarkt ben geweest. Uiteraard hangt het ook af van wie er mee gaan, tot nu toe is het stil, maar wie-weet heeft mijn dochter met haar vriendinnen wel weer een chauffeur nodig en een geweldig idee. Welke markt het na CentrO in Oberhausen, Düsseldorf en Keulen wordt? Van 25 november t/m 22 december is traditionele kerstmarkt in Osnabrück wellicht het geheim over de grens dat we gaan bezoeken.

Dit artikel heb ik in samenwerking met Sanne van Essen (Duitsemileusticker.nl) geschreven.