Immanu El – Structures

      No Comments on Immanu El – Structures

Het alweer vijfde album Structures van de Zweedse post rock band Immanu El was mijn eerste kennismaking. De bandnaam (Hebreeuws voor God is met ons) intrigeerde. Zanger Claes Strängberg legt deze uit: “We wanted to have a real and personal name for this project, and I thought Immanu El was beautiful in its original form. The mysticism and for some sacred meaning of the name with its prophecy of salvation is to me beautiful in a way that it wants to give people hope. Though, we have really different opinions and beliefs within the band. If God is with us, against us or if he is at all is anything is a personal question and I don’t want to speak for everyone about it.”

Muzikaal klinkt het tegenwoordige kwartet (in 2004 werd de band door Claes opgericht en telde lange tijd vijf leden) als een mix van The Listening, Paper Route en de meer ambient kant van The Choir’s Derri Daugherty met opvallende ritmes, sferisch gitaarspel en een serieuze benadering van de liedjes en bijbehorende teksten. Hoop en ommekeer aan het eind van ellende en een donkere nacht klinkt door in Warm Blood Cold Heart, Ropsten en Overgrown. De 8 song EP bevat verder sfeertekeningen in Rain en Levels en het instrumentale Breathe out Black Out, en doet een beroep op Claes’ falset in Ikaros. Afsluiter Vesper uit het verlangen: “Though I’m drifting like a cast away and the shore’s not very near. You tear down the walls that I’ve built up around you. Let the light in. The night is still here.” Fraaie structuren.