Freya Ridings – Freya Ridings

      No Comments on Freya Ridings – Freya Ridings

Pas onlangs werd ik via vrienden op Spotify op het spoor van de Londense singer/songwriter Freya Ridings gezet. Bleek de dame al optredens in Bitterzoet, Amsterdam en Eurosonic Noorderslag in Groningen in 2018 gedaan te hebben, mede dankzij Love Island, de track die het datingprogramma Love Island op emotionele momenten liet horen. En beladen ballads kan Freya voordragen: het titelloze debuutalbum opent met Poison en Lost Without You. Ze heeft in de verte wat van de warme strot van London Grammar zangeres Hannah Reid, of de ingehouden spanning van Evanescence‘s Amy Lee.

In het repertoire zit meer dan een bak ballades. Castles is voor de pop hitlijsten gemaakt, prompt ook een liedje dat de Nederlandse DJ Sam Feldt remixte. Na andermaal een minimale bezetting van piano, bas en zacht drumspel in de ballad You Mean The World To Me is er weer een dansbaar popliedje Love Is Fire met new wave gitaarspel, zoals Edge dat in de vroege jaren ’90 voor U2 verzorgde. Kan ook zo gemixt worden in nog wat spannenders.

Gospel ligt niet ver weg. Holy Water is een parodie, geen serieuze kerkgang ofzo. Religieus motiefje, niet meer. Net als Lost Without You werd Blackout al in 2017 als single uitgebracht, Ultraviolet met meer electronica in 2018. Producer Greg Kurstin vond de hoeveelheid ballads geen probleem. En dus volgen Still Have You en Elephant op piano en het nieuwe Unconditional met een gitaar in de hand. Afsluiter Wishbone voegt niets toe aan de overdosis liefdesverdriet.