Flying Colors – Third Degree

      2 Comments on Flying Colors – Third Degree

Sinds het titelloze debuutalbum in 2012 heeft de Amerikaanse progressive rock supergroep Flying Colors het studioalbum Second Nature (2014) en twee live albums uitgebracht. Voor het derde studioalbum is Third Degree in stijl. Steve Morse (gitaar), Mike Portnoy (drums, zang), Neal Morse (toetsen, zang, gitaar), Dave LaRue (bas) en Casey McPherson (zang, toetsen) trappen stevig af met The Loss Inside, gevolgd door lead single More, dat leunt op psychedelic en classic rock.

Cadence is met tempowisselingen typisch progrock. Er zijn twee lange epics, Last Train Home (ruim 10 minuten) en Crawl (11 minuten), de afsluiter. Drums en bas dragen de eerste minuut van Guardian, dat zich ontvouwt tot een keurige, radiovriendelijk nummer, wel gelardeerd met gitaarsolo’s, een orgel en samenzang. Slapping introduceert Geronimo, alsof Level 42 wordt aangekondigd. Niet eerder werd een rustige gitaarballad geschreven. You Are Not Alone is toegankelijk, en dat geldt eigenlijk voor het hele album wel. De composities zijn minder complex.

Surfrock met Beach Boysque harmony vocals tenslotte in Love Letter. Third Degree is wellicht wat veiliger dan vorige producties, niettemin heel lekker om naar te luisteren. Over een kkleine maand, op 13 december staan de mannen in 013 Tilburg.


[bandcamp width=600 height=439 album=1024125887 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 artwork=small]