Voor de wandelaars die in één seizoen de noord- en/of zuidroute van het Pronkjewailpad hebben uitgelopen, is het vandaag voor het tweede achtereenvolgende jaar tijd voor de Camino Groningen. Net als in 2018 ben ik gevraagd om captain van een groep van 30 mensen te zijn om ze veilig en wel van de Maartenskerk in Middelbert naar de Martinikerk in Groningen te loodsen. De route is aangepast, en ook de duur van de huldiging is ingekort om de doorstroming van de groepen te verbeteren en niet te lang te hoeven wachten.
Onderweg van Balkbrug naar Groningen regent het kort, voor de rest is het grijs en koud, slechts enkele graden boven nul. Ik parkeer de auto ditmaal in Beijum bij onze uitwonende dochter; ze rijdt vanavond na het eten mee met de auto terug naar paps & mams. Bus 4 naar halte UMCG Noord en dan met lijn 5 door naar Middelbert. Het is duidelijk dat zo rond half tien op zaterdagmorgen alleen wandelaars met de bus willen. Het geeft gelegenheid bij te praten, ervaringen en plannen uit te wisselen. Keurig op tijd zijn we bij de Maartenskerk, waar we verzamelen voor de start.
Buiten geeft Sanne Meijer ons instructies mee, binnen verwelkomt Peter Velthuis ons, verbindt de twee kerken als route rond Sint Maarten, die bekend stond om zijn mededeelzaamheid, rechtvaardigheid en gastvrijheid, waarden die ook in het Pronkjewailpad tot uitdrukking komen. Van degenen die al een finish stempel hebben wordt dat gecontroleerd, van mij en nog wat anderen die niet tijdens openingstijden van café De Toeter in Groningen waren, wordt de stempelkaart hier in de kerk gecontroleerd en de finish stempel gezet.
Relive ‘Camino Groningen 2019’
Sint Martinus wacht ons buiten gezeten op zijn paard. Hij snijdt zijn rode mantel aan stukken. Wij krijgen elk een reep voor aan onze rugtas, jas, of riem als herkenningsteken mee over het fietspad naar de Hoofdweg bij Meerstad. De groep blijft goed bij elkaar, dat was bij de eerste camino meteen rommelig. We lopen door Ruisscherbrug naar Noorddijk om een slinger door het Kardingerbos en Bevrijdingsbos naar de Stefanuskerk te maken.
Om de groep op natuurlijke momenten weer bij elkaar te hebben, even een minuutje stil te staan, heb ik in de gisteren aangelegde WhatsApp groep voor captains achtergrondinformatie over bezienswaardigheden gedeeld. Het Bevrijdingsbos dat in 1995 als eerbetoon aan de Canadese bevrijders van de stad Groningen is aangeplant, is zo’n punt, de Stefanuskerk waar we verwelkomd door een pastoor, gespeeld door Reg Mulder, even binnen mogen zitten, doe ik dat ook. Het valt de wandelaars op, dat er naast het gezangenbord ook een bord naast de preekstoel hangt met ‘Welkom in dit huis, voel je thuis’. Dat mag een kerk of gemeente uitstralen!
Om onderweg uit te delen krijgen we een envelopje met een lichtje erin me als wens voor een goed Sint-Maartensfeest, maandag 11 november. Jaren geleden heb ik in Meppel gepreekt over de drie lichtdragers Maarten, Nicolaas en Lucia die met de Adventsweken wijzen naar Jezus Christus die als Licht van de wereld is geboren. Onderweg spreken we mensen aan en geven dit presentje mee. In Lewenborg gaan we door de Le Roy gebieden, en ook daarvoor geef aan het uitleg op het fietspad aan de rand van de wijk.
Op de smalle paden langs de watergangen is het gelukkig minder glad dan verwacht of op eerdere wandelingen hier beleefd. Op de Loefzijde heb ik nog steeds de hele groep bij elkaar. We vervolgen de Stadsweg route, tot aan de ringweg herkennen Pronkjewailpad lopers het weer. Daarna linksaf langs Sportpark / FC Lewenborg, waar de met voetballend kroost meegekomen ouders verbaast omkijken naar de voorbijtrekkende ploeg wandelaars. Zelf ben ik hier sinds mijn studiejaren niet meer geweest.
Nieuw voor mij is het Roeierspad langs het Eemskanaal, een handige snelle route vanuit Ruisscherbrug richting stadscentrum te fietsen. Aan het hoofd het kruispunt van Eemskanaal, Winschoterdiep en de Oostersluis staat de 75 meter hoge Tasmantoren.
Tegenover deze woontoren aan de Regattaweg is sinds een week niet alleen Steenbok Sport, maar ook het kantoor van Tocht om de Noord gevestigd. Een wandelsportcentrum, podotherapeut, sportmasseur èn, de uit Loppersum verhuisde organisatie Tocht om de Noord, Pronkjewailpad, Noorderrondtochten, e.d. onder één kap.
De ondernemer geeft uitleg over de winkel, het assortiment schoenen van Steenbok Sport, waarna we een testbaan met verschillende ondergronden over mogen, speculaas en een sportdrankje aangeboden krijgen. De musici herkennen het pand als Tonika, toonaangevend in bijvoorbeeld gitaren en synthesizers. Toen ik van 1989-1994 in Groningen woonde, zat Tonika in de Nieuwe Ebbingestraat en ben ik vaak bij ze geweest voor aanvullingen in mijn toetseninstrumentarium. Met 10% winkelkorting van Steenbok, een pinda & chocolade bar van Fysiotherapie Tasman en nog meer uitleg van de podotherapeut en sportmassage is het weer tijd door te gaan.







Voor 2019 zijn de Pronkjewailpad wandelingen voorbij. In 2020 zouden maar zo verslagen van het voorlopen van een nieuwe etappe van de Oostroute kunnen volgen.
Zie ook:
https://twitter.com/EstherMVogel/status/1193143551690973184
- foto’s Albert Dubben (Facebook)
- foto’s Kor van Timmeren (Facebook)
- foto’s Henri Floor (Facebook)
- foto’s Douwe Oosterhuis (Facebook)
- verslag en foto’s Hilko de Vries (Facebook)
- foto’s Gera Kleine-Fidom (Facebook)
- foto’s Haga Broekema-Douma (Facebook)
- foto’s Jantina Knol (Facebook)
- foto’s Jan Alberts
- foto’s Ooldrik Modderman
- foto’s en verslag Elly Koopman
- [jouw foto’s of verslag hier? Geef me in een commentaar dan de vindplaats door]
Related Posts