De Zwolse Wandelverenigingen hebben dit weekend weer hun jaarlijkse Blauwvinger wandeltocht uitgezet. Waar de FLAL voor hun tweewekelijkse tocht te gast is in het Groningse Ten Boer en hun wandelaars de omgeving laat verkennen die de Fivelstadtocht 14 september ook heeft aangedaan, kies ik daarom voor een 25km dichtbij huis. In het Wandelhonk aan de Veemarkt spreek ik voor de start bij met Agnes Sijtsma, Siemen Visscher en Henk Kerssies. Als het tegen negen uur loopt, stappen we op met een routebeschrijving op zak.
Relive ‘20191102-135805(1)’
Hoewel mijn GPS logger aan het gekras rond de Veemarkt en in Park Eekhout te zien de eerste kilometers niet goed heeft vastgelegd en het lijkt alsof ik bij de eerste rust op ruim 8km al 13km heb gewandeld, gaan we door de Emmawijk met karakteristieke vroeg 20e eeuwse woningen door Park Eekhout. De Stadsgracht over, achter museum De Fundatie langs, de contouren van de gracht volgend. We passeren de markante Sassenpoort en de Kerkbrug, de oude stadsmuren langs de Thorbeckegracht en gaan over de Pelserbrugje naar het Noordereiland.
Agnes had bij de start al gemeld dat we bij De Librije langs en niet aan zouden gaan. Om de hoek, aan het Assiesplein zit De Websmid. Na de verhuizing vanaf de Marsweg naar dit nieuwe pand ben ik nog niet bij zoon Johan op z’n werk geweest. Vanochtend was hij al eerder naar Zwolle vertrokken dan ik, dus zoek ik ‘m nu op. Hij geeft me een rondleiding, biedt spontaan koffie aan. Hoe aardig ook, na enkele kilometers is me dat nog te vroeg.
Via de Dijkstraat en Waterstraat wacht een volgende verrassing, de Aldo van Eycktuin die ontwerper Harry Pierik in opdracht van de gemeente Zwolle mocht herinrichten. Een bijzondere stadstuin voor bewoners en passerende wandelaars. Een plek om je elk jaargetijde te verwonderen. Ik neem er duidelijk meer tijd voor dan andere wandelaars die in vol tempo voorbij marcheren.
Op de Grote Markt kijkt aartsengel Michaël, een glazen beeltenis van kunstenaar Herman Lamers, als patroon van de stad naar het publiek dat meer aandacht voor de markt en winkels heeft. De blik omhoog trekt naar De Peperbus. Ondertussen is het wel goed op de pijltjes te letten, het gaat nogal zigzaggend door het altijd fotogenieke centrum naar de Rodetorenbrug de binnenstad uit.
Aan weerszijden van het talud waarover de snelweg A28 is aangelegd kun je wandelen. Ditmaal wordt de zuidkant benut tot de Rijnlaan. Welkom in de wijk Aa-landen, bijna elk jaar wel opgenomen in de route. En toch weet de routebouwer me ook hier weer te verrassen met een gang langs de terraswoingen aan de waterplas De Dobbe en dan het park parallel aan de Middelweg. Door de bomen kan ik het Gymnasium Celeanum zien waar dochter Henriëtte de afgelopen zes jaar heeft gestudeerd. Tjonge, als we straks nog langs het Carolus Clusius College aan de Kamperweg gaan, heb ik voor al onze drie kinderen toch wel een bijzondere plek op deze wandeltocht.
Bij de verkeerslichten op het kruispunt Middelweg/Waallaan pocht een wandelaar dat hij al voor de 22e keer meedoet, en dat dit de route van vier jaar geleden is. Alsof je nu al weet, dat in de rest van de route geen enkel nieuw element is opgenomen. De kantine van HFC Storica is vandaag tweemaal rustlocatie. Zelf pauzeer ik ruim anderhalve kilometer later op een bankje aan het water.

Poncho aan en doorstappen langs de Wijde Aa, Kolksteeg en Urksteeg. Aangekomen bij Storica is het net weer droog. De wandelaar die tot de regen losbarstte vlak achter me liep tijdens de tweede lus komt tijdens mijn pauze niet opdagen, net zo min als andere 25km wandelaars. Afgezien van de paar snelwandelaars loop ik dan waarschijnlijk vooraan de troepen.
Tussen Langeholte en rust bij HFC Storica poncho gebruikt. Was niet verwacht. Nu lekker warme #koffie pic.twitter.com/6lmpxkptET
— Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) November 2, 2019
Na de korte rust trek ik weer langs de hockeyvelden en de Zwolse Stadslanderijen, een idee van voormalig projectontwikkelaar Jos van Leussen. Hij zocht naar een zinvolle invulling voor de braakliggende bouwgronden aan de stadsranden van Zwolle. De stadsranden, in eigendom van de gemeente of projectontwikkelaars, worden door boeren gebruikt om biologische producten te verbouwen en in de buurt te verkopen. Hier in de Aa-landen staan velden met bloemen en zijn enkele vrouwen met een riek in de weer op een akker.
De wandelpaden langs de Middelweg en het water ten noorden van de flats die haaks op de Palestrinalaan staan, zijn nieuw voor me. Aan het einde linksaf, de dijk langs het Zwarte Water op. Ter hoogte van de buitenschoolse opvang Klooienberg, houden twee dames me aan. Ze willen weten of de dijk in een bijzondere wandeling is opgenomen. Zeker, vandaag en morgen de Blauwvinger wandeltocht. Ik vermoed dat ze klandizie in de wandelaars voor een rustpunt zagen en waarom ook niet? Langs de westelijke ingang van de campus van het Deltion College de Zwartewaterallee en de snelweg onderdoor. Net als eerder op de dijk missen ook hier pijlen. Geeft niet, ik ken de weg en volg de Burgemeester Roelenweg en Pannekoekendijk.
De lichtinval op de gele bakstenen van de parkeergarage aan het Katwolderplein is opvallend mooi, de regenbui lijkt alweer uren geleden. Ach, en dan is het via de Hoogstraat, Lijnbaan en Kleine Voort weer afgelopen bij het zien van het Wandelhonk. Andermaal een leuke route. Tot in 2020!
Related Posts