Willem Schoonen – Een klok weet niet hoe laat het is

Wetenschap is een betrouwbare methode om tot de waarheid te komen, maar in de uitvoering zijn elementen geslopen die dat proces hebben aangetast. Er is veel dat we weten, maar ook oneindig veel dat we nog niet weten. Bescheidenheid is een eigenschap die je niet bij alle wetenschappers tegenkomt. In de drang naar erkenning of in een tunnelvisie zitten, zodat in de zelf gevonden mal van een model, raamwerk of hypothese ook werkelijk alles moet passen, wringt het. Filosofen en theologen, ooit vertegenwoordigers van de moeder aller wetenschappen, worden buitenspel gezet ten faveure van de natuurkunde, wiskunde of moderne vormen van biologie. In Een klok weet niet hoe laat het is verkent Willem Schoonen de grenzen van de wetenschap, of het terecht is dat geloof en God dood zijn gewaand en of en hoe de filosofie kan helpen. Hij ontnuchtert, geeft achtergronden van uitgevoerde experimenten en weet de reeks van wetenschappelijke vooruitgang en blunders tot een lezenswaardig geheel te smeden. Van de complexiteit van het oog tot de herkomst van seks, het gedrag van koekoeken, al dan niet hebben van een vrije wil tot moraal, kindermisbruik en wat voorafging aan de Oerknal. Hopelijk is één van de inzichten die je opdoet, waarom je ook alweer wetenschapsfilosofie of methodologie krijgt aangeboden in je bachelor opleiding.

Over de auteur

Willem Schoonen is wetenschapsjournalist. Hij schrijft al jarenlang voor Trouw, de krant waarvan hij ook hoofdredacteur was. Daarnaast doceert hij aan de Hogeschool voor de Toegepaste Filosofie.