Najaarswandeltocht rond Jubbega

KODAK Digital Still Camera

Helaas kon de wandelsportvereniging Tuindorp in Coevorden onvoldoende hulp vinden om de 11e en laatste Ganzetocht in Coevorden te laten doorgaan. Ik wijk daarom uit naar het Friese veendorp Jubbega, waar Wandelsportvereniging Willen is Kunnen uit Drachten een najaarswandeltocht heeft uitgezet voor liefhebbers van 5, 10, 15, 20 en 30km rinnen. Tussen twee FLAL tochten in is het logisch dat ik veel leden vanmorgen in Jubbega zie. Inschrijving en vertrek gaat soepel.

Relive ‘Morning Oct 26th’


Kerk JubbegaIk ga vanuit de startlocatie M.f.g. De Kompenije richting het buurtschap Welgelegen en daar langs een hertenkamp en de 19e eeuwse PKN kerk en door een stukje bos. Haaks op de Bij de Leijwei liggen 20 wijken die voor de ontwatering en afvoer van afgegraven turf nodig waren. De route zigzagt regelmatig, volgt nog geopende of gedempte wijken volgt met oude vervenershuisjes, uitgebouwde varianten of moderne woningen die gauw drie- of viermaal zo groot zijn voor een doorgaans kleiner gezin dan dat van een eeuw of twee geleden.

Wandelen in Luxemburget biedt afwisseling aan de wandelaar die op de rand van bos en boerenland zich opeens in Luxemburg waant. Na zo’n 6km is al een eerste rustpunt, de voetbalkantine van VV Jubbega. Twee EHBO’ers zijn net binnengekomen. Van de de wandelsportvereniging zelf is er niemand. Zonder controle van de startkaart ga ik dus verder. Opnieuw wat wijken en paden, hier ‘reed’ genoemd. Kerkje Schurega 2Het kerkje van Schurega is helaas gesloten. Ik maak wel enkele foto’s van de buitenzijde van deze 18e eeuwse zaalkerk, sinds 1972 als rijksmonument in beheer bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Ik krijg opmerkingen van voorbijgangers als ik even verder met weids uitzicht even rust op een wandelbankje waarom ik in de wind en niet onder dak ga zitten. Wandel je de hele dag lekker buiten in de frisse lucht 😉 Terug aan de Schoterlandseweg kunnen liefhebbers van overdekt koffiedrinken hun lol op bij de tweede rust in Pannenkoekboerderij De Koppenjan. Ik houd het daar bij de controle van m’n startkaart en een toiletbezoek.


Eerste StichtingspadLangs het fietspad van de Schoterlandsweg mist een cruciale pijl naar rechts om op de Kromhoutsreed te komen. Twee wandelaars voor me die de 20km route volgen, zie ik twijfelen en zo pak ik zelf net als zij even de papieren routebeschrijving erbij om correct af te slaan. Ik kan me voorstellen dat er diverse mensen die ons niet als haasje hadden rechtdoor zijn gelopen. Het Kromhoutsreed slingert als halfverhard pad om wat ‘verspreide huizen’, zoals dat op sociale media heet naar de Hendrik de Vosweg aan de Schoterlandse Compagnonsvaart. Deze vaart werd vanaf 1551 vanuit Heerenveen in oostelijke richting gegraven voor de ontginning van de veengronden.

Tweede CompagnonswegHaaks erop volg ik het Tweede Stichtingspad langs huisjes voor verveners naar de Alde Singel en een eind verderop langs de Tweede Compagnonsweg weer terug langs een knik in de vaart. Langs bosranden en landerijen, dus paddenstoelen en uitzichten kom ik weer op de Schoterlandseweg voor het in elkaar overlopende Oudehorne en Nieuwehorne. Op de 3e rustpost in het Aardema Huys staan maar liefst drie meisjes klaar achter de bar..,terwijl ik enige gast ben, een paar minuten later gevolgd door een tweede, waarna het, genietend van een beker thee, stil blijft.

Lancastermonument OudehorneAan de zuidzijde van de dorpen wacht het natuurgebied de Kiekenberg in de Tsjongervallei met zandpaden en heide, een monument voor een in 1942 neergestorte Lancaster bommenwerper en de zwerfkei. Zwerfkei op De KiekenbergBij het zien van de plaquette op de keurig gepositioneerde kei herkende ik ‘m van de laatste Nachtswalkerstocht in juni. Door het gedeelte Groot Kiekenburg terug naar een landweg en reed. De 4e rust op ruim 25km is weer bij De Koppenjan. Het is er nu een komen en gaan van groepen wandelaars die de kortere afstanden doen.

Regelmatig wandelaars inhalend gaan de laatste kilometers langs wijken en de Singel van Jubbega vlot. Het is grijs en bewolkt, maar droog gebleven vandaag. Complimenten voor de routebouwer voor de kennismaking met dit stukje onbekend Friesland.