Gezien Soorma (2018)

      No Comments on Gezien Soorma (2018)

In Soorma (Hindi voor strijder) is een biografische sportfilm over de voormalige captain van het Indiase hockeyteam Sandeep Singh (gespeeld door Diljit Dosanjh). Het plot heeft ingrediënten van de outsider die held wordt, een zwaar persoonlijk drama moet overwinnen, een romance en een flinke portie Indiaas nationalisme. De fysieke en psychologische vernederingen door coach Kartar Singh in het Shahbad Hockey Centre vanaf 1994 om naar eigen zeggen pupillen klaar te stomen voor een hockey carrière tekenen de jeugdjaren van de broers Sandeep en Bikram Singh (Angad Bedi) de opening scènes. Sandeep trekt deze niet lang en verkiest het verjagen van vogels in de akkers rond de boerderij van zijn vader. Bikram traint wel door, maar wordt nooit geselecteerd voor het Indiase nationale hockeyteam. Jaren later ontmoet hij Harpreet Kaur (gespeeld door Taapsee Pannu) die als ervaren hockeyster in Shahbad traint. Een romance ontstaat, maar de sport gaat boven de liefde. Sandeep krijgt in 2006 alsnog de kans de droom van zijn broer te realiseren, belandt vanwege zijn uitmuntende drag flick in de selectie en voert het hockeyteam naar de overwinning in de Six Nation Series in Polen in 2006.

Het succes vierend op weg naar de Hockey World Cup wordt Sandeep in 2007 per ongeluk in z’n rug geschoten. Dat pas na 6 uur een ambulance ter plekke is heeft een wekenlange coma en verlamming van zijn onderlijf tot gevolg. Zal hij ooit nog kunnen lopen? Accepteert Harpreet een toekomstige gehandicapte echtgenoot? Kun je gelukkig zijn in een rolstoel? De hockeybond financiert een peperduur revalidatieprogramma in Nederland, ongelukkig vertaald als ‘rehab’ in het Engels en aan de beelden te zien in Oost-Europa, niet Nederland gefilmd. Zijn wonderbaarlijke herstel en terugkeer in het hockey, cruciale rol in het 2009 Commonwealth Championship in Londen benadrukken, dat niet persoonlijk gewin, het winnen van de liefde van Harpreet, maar het vertegenwoordigen van India – de spannende wedstrijden zijn altijd tegen aartsvijand Pakistan – het hoogste goed is. Archiefbeelden van de uitreiking van de 2010 Arjuna Award uit handen van de Indiase president sluiten het epos.

Het blijft bij verliefdheid tussen Sandeep en Harpreet. De filmmaker kiest nadrukkelijk de sportbeelden, de mishandelingen door Kartar Singh en het revalidatietraject méer aandacht en tijd te geven. Als Nederlander blijft het apart naar zo’n bak nationalisme en afzetten tegen Pakistan te kijken. ‘Onze’ selecties hebben al moeite met het meezingen van het Wilhelmus; persoonlijke trots zal er boven nationalisme gaan en de verhoudingen met onze buurlanden België, Duitsland en Groot-Brittannië zijn gelukkig goed genoeg om niet telkens een vijandbeeld op te hoeven roepen, al is die met Duitsland en België (kunstmatig gecreëerd) wel kortstondig aanwezig rond een wedstrijd.

Ik zag de film op Netflix.