Gezien: Operation Finale (2018)

      No Comments on Gezien: Operation Finale (2018)

De jacht op oorlogscrimineel Adolf Eichmann, ook wel de architect van de Endlösung, de totale vernietiging van de Joden door Nazi Duitsland staat centraal in Operation Finale (2018). Eichmann was in 1950 ontsnapt naar Argentinië, waar meer kopstukken van Hitlers regime een goed heenkomen vonden en zo niet als 24 anderen terecht hoefden te staan in het internationale militaire tribunaal in Nüremberg. Eichmann was secretaris van de Wannseeconferentie en was verantwoordelijk voor de tijdschema’s en logistiek van de transporten van miljoenen Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen, maar beperkt zijn rol tot slechts wat administratief werk en het opvolgen van orders van hogergeplaatsten, zo geeft hij in de film na ontmaskerd en gevangengenomen te zijn door een team van de Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Beith onder leiding van Peter Malin (gespeeld door Oscar Isaac). De handen jeuken van de Israëlische agenten om hem om te brengen, maar de strikte opdracht is om Eichmann (gespeeld door Ben Kingsley) levend naar Israël te vervoeren en daar voor het gerecht te slepen.

De film start met de tips van Argentijnse Joden die het vermoeden hebben Adolf Eichmann te herkennen. Met zijn kinderen woont hij in de heuvels, is er in 1960 voorman bij een lokale autofabriek onder de naam Ricardo Klement. Indrukwekkende scènes zijn die van de Mossad-leiding die de tip over de vondst van Adolf Eichmann totaal niet serieus neemt, een opruiende bijeenkomst in Argentinië waar het antisemitisme van af spat en het publiek zonder gêne de Hitler groet brengt, het verraad aan Adolfs zoon van het adres van het safe house en de scheerbeurt die Eichmann krijgt.

Alles voor het grotere belang is het moraal van deze verfilming. Wie of wat heb je te verliezen? De individuele agent die zich opoffert voor het team, Adolfs zoon die de ideologische erfenis van zijn vader overneemt (in de slotscènes wordt op een Argentijns gebouw de nazi-vlag gehesen) en als het juridische proces onder grote publieke belangstelling wordt gestart, zijn de agenten weer even anoniem als vóór hun speciale missie.

Een groot deel van de film handelt over de dagen in het safe house en de pogingen een handtekening van Adolf Eichmann te verkrijgen om het land uit te kunnen. Dat zal in het echt wat minder zacht en aardig zijn verlopen. Je kunt Operation Finale op Netflix bekijken.