Flight Brigade – Chased By Wolves

Dankzij Leon van Wijngaarden kreeg ik Heartbreaker, een liedje van rock band Flight Brigade in het vizier. Fans houden ook van The Violet Burning, Brown Feather Sparrow, A Treehouse Wait en The Bowery volgens Spotify. Dat schept verwachtingen voor het luisteren van de rest van Chased By Wolves, het tweede album van de band. Producer Chris Porter (George Michael, Elton John, David Bowie) heeft z’n best gedaan om Ollie Baines (gitaar, zang), zijn vrouw Miriam Baines (zang, toetsen), Dorry Macauley (zang, viool), Tom Clay (bas), Thomas Pink (gitaar), Neil Blandford (drums) en Jonny Barker (toetsen) een volwaardige opvolger van Our Friends Our Enemies (2016) te bezorgen. De muziek is inmiddels gebruikt in films, reclameboodschappen en tv-programma’s als Made in Chelsea, Sunday Brunch en Tattoo Fixers.

Soepel lopende rock songs als Heartbreaker, Chased by Wolves (over de juridische strijd rond de liedjes), Tinderbox (net als Heartbreaker over de schoonheid en breekbaarheid van relaties)  of wat rauwer werk in Fury Road of even gas terug in Sirens.

Brainwave is een ode aan Seth Baines, broer van lead zanger Ollie, die met epilepsie te kampen had, de diagnose hersenkanker kreeg en in november 2018 overleed.

Na Stranger Things een intermezzo (Sliver), waarna het puntige Where Eagles Dare doorpakt. Het langzame Alligators eert Ollie’s opa, een RAF soldaat die in de Tweede Wereldoorlog vocht. Voor How Your River Runs Through Me zocht Ollie inspiratie in de de karakters van Cormac McCarthy’s roman The Road (2006) dolend door een apocalyptisch chaos, zoekend naar hoop en gemeenschap, heel menselijk dus. Meer literaire raakvlakken zijn in de afsluiter Creature te vinden, als je van Tolkien houdt tenminste.