#trotsopgroningen – 100 Jaar Grunnens Laid – zing mee op 28 september 2019 om 17.00u

Dat ik wat met Groningen heb, verbaast je niet als trouwe lezer van mijn weblog. Van 1989-1993 heb ik bedrijfseconomie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. De toen gesloten vriendschappen met studenten uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Utrecht overleven al drie decennia. Zo houden we jaarlijks onze Economentop met 25+ studiegenoten en hun gezinnen. Hoewel we inmiddels verspreid over het land wonen, vergeten we onze wortels niet. De Economentop werd in 2012 in Sellingen en 2014 in Vierhuizen gehouden.

Selfie Henk-Jan bij Sloep Lewenborg GroningenVan juli 1989 tot april 1995 heb ik in ‘Stad’ gewoond, eerst een half jaar in Vinkhuizen en daarna in Lewenborg. Wandeltochten als de jaarlijkse Fivelstadtocht en de Tocht om de Noord in september, de Lauwersmeermars in juni en nu twee jaar honderden kilometers op de noord- en zuidroute van het Pronkjewailpad brachten me regelmatig terug in Stad en Ommelanden. Henriëtte op Akerkhof 2Met onze dochters liep ik Bachelor Open Dagen af langs faculteiten in de binnenstad. Henriëtte startte in september met haar Bachelor Psychologie in Groningen. We zochten en konden in Beijum een huis voor haar en vriendin kopen. Met Klazien was ik in augustus voor het eerst op het Noorderzon festival. Wie weet gaan we onze hardlopende familiereünie die jaarlijks in april (IJsselloop) en december (Brink tot Brinkloop) in Deventer gehouden wordt wel uitbreiden naar Groningen (4 Mijl) in oktober.

Groepsfoto bij molen De Dellen Nieuw Scheemda 2Of Marianne haar over een kleine twee jaar volgt, is nog onbeslist, al is de kans behoorlijk. Groningen laat me dus niet los, al ben ik geboren en getogen in Overijssel en woon er met veel plezier. Al schijnen we met Aan de rand van Hollands Gouwen sinds 1951 een Volkslied van Overijssel te hebben, heb ik ‘m voor het schrijven van deze blog niet eerder gehoord, laat staan meegezongen.

Economentop 2012 Vraag over Grunnens LaidEn meezingen doe ik wel elk jaar voor de start van de Tocht om de Noord met “Van Lauwerzee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan ‘t Wad, doar gruit, doar bluit ain wonderlaand rondom ain wondre stad. Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand.”, het Grunnens Laid, dat in 1918 werd geschreven door Gerhard Willem Spitzen en dus een eeuwfeest viert.

Vier mee …. 100 Jaar Gronings Volkslied!
Eerste Wildervankster Paardetram op Museumplein VeendamEen lange aanloop naar de viering van 100 jaar Grunnens Laid aanstaande zaterdag 28 september om 17.00u. Op tientallen podia in alle gemeenten van de provincie Groningen klinkt dan “Van Lauwerszee tot Dollard tou…” Burgemeesters, de Commissaris van de Koning René Paas, Groninger artiesten en 100 vaandeldragers met vlaggen van Groninger steden, dorpen, buurtschappen en wijken zijn zaterdagmiddag present op het hoofdpodium op het Museumplein in Veendam. Als lid van het mediateam van Tocht om de Noord heb ik dan de eerste 40km erop zitten en besluit de dag wandelen met een live verslag (én meezingen) in Veendam, trots op Groningen.

Waarom ben ik trots op Groningen?

Groningse vlag bij brug over Aa bij WeddeVoor mij kenmerkt Groningen zich door:

  • gezellige studentenstad, waar de fietser heerst in de straten.
  • gastvrijheid.
  • vriendelijkheid. Het ‘moi’ en ‘hoi’ zijn in het vocabulaire blijven hangen. Vergeet de stereotype stugge noorderling.
  • afwisselende landschappen in de diverse hoeken van de provincie. Vergeet de stereotype uitzichten over enkel plat land, alsof dat alleen Groningen kenmerkt.
  • vernieuwing naast monumenten uit het verleden.

Daarnaast kan men het Grunnens Laid dus zingen op misschien wel 100 locaties in de provincie. Denk aan kerken, borgen, dorpshuizen, verzorgingstehuizen, musea, buurtfeesten en horecagelegenheden. Op www.grunnenslaid.nl vind je een overzicht.