Patrick Gray & Justin Skeesuck – I’ll push you: twee vrienden, een rolstoel en hun weg naar Santiago de Compostella

De Amerikaanse editie van I’ll push you werd een best seller. De Nederlandse versie die Ark Media uitbracht was in 2018 aanleiding voor een eigen pelgrimage over het JabikspaadNederlands Dagblad medewerkers Eelco Martens en Harco Ploegman werden geduwd door respectievelijk sing-songwriter Rogier Pelgrim en uitgever Paul Abspoel analoog aan het aanbod dat Patrick Gray deed aan zijn boezemvriend Justin Skeesuck om zijn droom de ruim 771 kilometer lange Camino vanaf Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela te voltooien….in een rolstoel.

Meedoen aan de Camino is voor de meeste wandelaars een manier om rouw te verwerken, met zichzelf in het reine te komen, een time-out te nemen of op een andere manier te reflecteren op het leven, even weg uit een jachtig bestaan. In deze travelogue staat niet zozeer de route zelf of de bezienswaardigheden onderweg centraal, maar vormen de zes weken in beslag nemende etappes de rode draad om Gods voorziening, menselijke vriendschap, onverwachte ontmoetingen en leren afhankelijk te zijn van anderen in het hier en nu af te wisselen met herinneringen aan de jonge jeugd en het gezinsleven.

Het tweetal werd onderweg geholpen door wisselende groepen meegereisde vrijwilligers, spontaan opduikende pelgrims en lokale bevolking. De verrichtingen zijn ook gefilmd voor een gelijknamige documentaire. Voordeel van het boek is dan dat je het hele verhaal over de onbekommerde start van de jeugd, de vriendschappen, maar ook de persoonlijke geheimen en verslavingen aan drugs en porno, de oprukkende ziekte multifocal acquired motor axonopathy en het liefdesleven van de beide mannen leert kennen. Het boek houdt de lezer een spiegel voor als het gaat om stappen in geloof zetten, leven van genade, de grenzen van vriendschap en het onmogelijke mogelijk zien worden.