Gezien: Léa & I (2019)

      No Comments on Gezien: Léa & I (2019)

Op Netflix bekeek ik onlangs de documentaire Léa & I (2019). Camille Shooshani filmt en begeleidt haar beste vriendin Léa Moret op een zoektocht naar genezing. Léa lijdt aan taaislijmziekte en heeft een levensverwachting van rond de 37 jaar. Dat weerhoudt haar sinds haar jeugd niet van om te bungee jumpen, sigaretten en hasj te roken en haar voorgeschreven medicijnen niet te gebruiken. Via via komt het stel in contact met mensen in midden- en zuid-Amerika die beweren met geneeskrachtige kruiden, essentiële oliën, peyote, bio-magnetisme of kikkergif te helpen. Een artiest in San Pacho bedondert de twee, magnetiseurs beweren exact te weten wat er mankeert en in Peru zal zeker genezing volgen in een Ayahuasca buitenverblijf. Ouders zijn, hoe liberaal ook, fel op tegen het idee als twee jonge vrouwen zomaar de rimboe in te trekken. Léa en Camille doen het toch, komen eerst bedrogen uit, maar trekken verder. De wanhoop is groot, de angst om alleen achter te blijven nog groter.

De reis is een goed excuus om in een groep een week lang high te worden, laten de dames zich ergens in de film ontvallen. En terugblikkend is alles goed te praten. Ook al brengen de kruidenvrouwtjes en mompelende medicijnmannen géén lichamelijke genezing, ervaart Léa toch meer vrijheid, is ze losser van zo nodig alle uitdagingen van het leven aan te willen gaan naar een braaf gehoorzamen van de medische staf aan het thuisfront. Al met al is Léa & I een aparte documentaire. Volwassen worden, zoeken naar de betekenis van het leven, maar ook gewoon losbandig willen zijn vormen de rode draad. Léa Moret, een Belgisch-Franse schrijfster, producente en actrice, schreef en produceerde de documentaire na afgestudeerd te zijn aan de University of Southern California. Shooshani, die ook een undergraduate degree aan deze universiteit behaalde, schreef en regisseerde de documentaire. Veel praktische kanten blijven buiten beeld in de 84 minuten speelduur. Uitleg over de behandeling of waarom Léa keuzes maakt voor of tegen behandeling zou het veel krachtiger maken.