Ben Smith – Doggerland

      No Comments on Ben Smith – Doggerland

Ver weg van de bewoonde wereld zijn een oude man en een jongen belast met onderhoudswerkzaamheden aan een uitgestrekt windmolenpark op de Noordzee. De jongen dient het contract uit dat zijn omgekomen vader is aangegaan met het Bedrijf. De roman Doggerland van Ben Smith staat bol van het jargon van de techniek van windmolens en de scheepvaart. Hij gebruikt de zeestromingen, het afval en de onbestendigheid van het weer om de relatie tussen de oude man en de jongen te tekenen, de eenzaamheid midden op zee en de zoektocht naar rust en balans na turbulente ontwikkelingen. Of het nu de ontdekking van een tweede boot is, een luxe windmolen met ingebouwde recreatieruimte en koffiezetter, of mogelijkheden om te kunnen ontsnappen aan de het schier oneindige verblijf op zee. Als intermezzo’s wordt in de tijd teruggeschakeld. Ten oosten van Noord-Engeland ligt de Doggerbank, in vroeger tijden een behoorlijke lap land van zo’n 300km lang, tegenwoordig een beoogde vestigingsplaats van een ‘gigantisch stopcontact‘, een hub voor omliggende windmolenparken. Ook zijn er plannen om er op z’n Nederlands een polder van te maken. Het land ligt ‘slechts’ 13 meter onder de zeespiegel.

De kracht van de zee is niet te onderschatten. Leven en dood gaan hand in hand. Kan de jongen zijn (nood)lot wel ontkomen? Het defaitisme, zwerven en de strijd tegen de elementen doen me denken aan de romans van Arthur van Schendel die ik op het VWO verslond.