Zomervakantie Berlijn 2019 deel 3

      No Comments on Zomervakantie Berlijn 2019 deel 3

Na de twee eerste delen op 18 en 19 augustus, staan vandaag de volgende twee dagen van onze zomervakantie in Berlijn centraal.

woensdag 14 augustus: typisch Duits

Interieur Berliner DomWe melden ons ‘s ochtends rond een uur of negen bij de container aan de Platz der Republik om ons te registreren voor een bezoek aan de koepel op het Rijksdaggebouw. Het wordt donderdagavond 15 augustus 18.30u dat we verwacht worden. Prima, geregeld en met de bus door naar de Berliner Dom die we voor het eerst bezoeken. Zicht op stad vanaf Berliner Dom 2Deze Lutherse kerk met Rooms-Katholieke invloeden is binnen mooi en een rondgang langs de koepel is de moeite waard. Panorama’s op de binnenstad van Berlijn bij mooi weer zijn een beloning voor de trappen en nauwe gangen.

DDR Museum 2Aan de achterzijde met een brug de Spree over sluiten we aan bij de rij voor de ingang van het DDR Museum. Dat het zo druk is hadden we niet verwacht, maar gaan op in de flow. Het leven in de DDR wordt er in allerlei opstellingen belicht: van het naar de drankfles onder in het bureau van een partijfunctionaris grijpen tot de niet te onderdrukken Freikörperkultur (FKK), de interieurs van woon- en slaapvertrekken, maar ook van een verhoorkamer en gevangeniscel, de bij de partijtop populaire auto’s, onderwijs, sport en propaganda.

Nineties Berlin 11Via het winkelcentrum aan Unter den Linden, het Rotes Rathaus steken we door naar Nineties Berlin. Hoe was het leven in het decennium na de val van de Berlijnse Muur? De stadsvernieuwing en Love Parade, krakers en feestgangers. Aan audiovisuele ondersteuning is geen gebrek, eerder te nadrukkelijk aanwezig dan de typische stilte van een doorsnee museum. Via je smartphone heb je een museumgids bij de hand.

We lunchen bij Daisies in het Nikolaiviertel, het historische hart van Berlijn, bekijken de standbeelden van Marx en Engels aan Alexanderplatz, staan stil bij de gevallenen in de Neue Wache en bekijken de universiteitsgebouwen aan de Bebelplatz. Voor weer heel wat anders bezoeken we Erlebnis Europa. In een half uur gratis kennismaken met EU instanties, parlementariërs en werkwijze met puzzels, video’s, een selfie, etc.

Gebak van Schnell 2We nemen de metro naar Nordbahnhof en vandaar de metrobus M10 naar de Bernauerstrasse. De muur liep hier tegen en door huizen. Een stuk militaire zone met wachttoren is intact gelaten en kun je vanaf een uitkijktoren bij Berliner Mauer Gedänkstätte bekijken. We zijn verzadigd, pakken de metro terug naar Wittenbergplatz, tracteren onszelf bij Schnell op een stuk gebak en eten ‘s avonds bij Rivado Steakhouse aan de Kurfürstenstrasse.

donderdag 15 augustus: keine Sorgen

Bustes Bush Kohl en Gorbatsjov bij Axel Springer Verlag‘s Morgens na het ontbijt gaan we met bus 29 naar de Rudi-Dutschkestrasse. Hier is uitgeverij Axel Springer met een drietal bustes voor één van de ingangen. George Bush, Helmut Kohl en Michael Gorbatsjov kijken ons gebroederlijk aan. Bij de twintigste verjaardag van de Duitse eenwording werd deze dankbetuiging aan hen die het mogelijk maakten onthuld.

Joods Museum Berlijn 3Indrukwekkend blijft het Joods Museum, ook al zijn de tentoonstellingen in het oude gebouw momenteel gesloten. De architectuur van Libeskind komt nu juist goed tot z’n recht. De drie assen, de lege ruimtes en spaarzaam gevulde vitrines en de Garden of Exile met de olijfbomen die uit de toppen van de 49 betonnen zuilen een bladerdak vormen. Hoop, continuïteit hand in hand met omzien, vluchten en verlies.

Joods Museum Berlijn 12Het moderne, zeker niet onomstreden Israël staat in diverse tentoonstellingen centraal. Fotoreportages van de muur om Palestijnen buiten te sluiten, luchtfoto’s van het door mensenhanden veranderende landschap in de Negev woestijn tot en met videoclips van Joden die Israël ontvluchten en liever in Amsterdam, Kopenhagen of Berlijn wonen. Je kunt in eigentijdse opstellingen luisteren naar hippe muziek, Scrabble spelen met Hebreeuwse karakters of ontdekken hoe Joden tegenwoordig hun godsdienst beleven.

Berlinische Galerie 3We lunchen om de hoek bij Yezda’s Bistro en gaan dan naar de Berlinische Galerie. Men is bezig een grote Bauhaus tentoonstelling in te richten. Voor een gereduceerde prijs kunnen we wel de tijdreis door de Duitse kunst van 1880-1980 bekijken, glimlachen over een Fazid: Realities united expositie gewijd aan de vanwege de Energiewende uitgeschakelde kolen- en kerncentrales.

Bezoek koepel Rijksdag gebouw Berlijn 8Op verzoek brengen we weer een bezoek aan de Mall of Berlin. Kleren kopen, ijs en koffie. Juist als we ‘s avonds met de bus 100 naar de Rijksdag willen, heeft deze een vertraging van maar liefst 43 minuten. De speling op de klok om tijdig bij de entree te zijn, zien we wegtikken. Geen zorgen, maant de bewaker ons als we eigenlijk te laat ons melden. We kunnen gewoon mee met een groep bezoekers naar binnen en boven. Het uitzicht vanaf het dakterras en in de koepel is geweldig. De uitleg op de audio guide leert weer veel over de gebouwen in de omgeving.

Impuls Manifestation in Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche Berlin 1Al met al is er weinig tijd over om te eten. Wel typisch Duits: frieten met curryworst bij Curry-Wolf. Om 21u is in de Gedächtniskirche een gratis toegankelijke viering met muziek in de InSpirit serie. Impuls-Manifestation is het thema van vanavond. Anna Trapp preekt over de impuls die God aan het leven geeft en de manifestatie van Jezus Christus. Muziek is er van het getalenteerde kwartet Lea Frey (zang), Peter Meyer (gitaar), Bernhard Meyer (bas) en Andi Haberl (drums). Noise pop, ambient en jazz versmolten. Naast onbekende nummers twee covers, Running Up That Hill (Kate Bush) en Video Killed The Radio Star (The Buggles). Weer een volle dag!