Zomervakantie Berlijn 2019 deel 1

      3 Comments on Zomervakantie Berlijn 2019 deel 1

Voor de vierde maal bezochten Klazien en ik de Duitse hoofdstad, ditmaal met onze jongste dochter Marianne. Voor haar de eerste bewuste kennismaking met Berlijn, de vorige keer zat ze nog in een buggy. Een shortlist aan musea en bezienswaardigheden op zak, voor de rest een hele week de tijd om ons te laten verrassen en te genieten. De weersverwachtingen zijn goed. Per twee dagen blik ik terug op deze vakantieweek.

Zaterdag 10 augustus: heenreis en verkenning omgeving Kurfürstendamm

Henk-Jan Klazien en Marianne wachten op station AlmeloWe reizen net als de keer dat KIazien en ik met z’n tweeën naar Berlijn zijn geweest met de trein. We parkeren in de P+R Javapark bij het station Almelo. Het dagtarief is er weliswaar €6, maar dat weegt op tegen het gemak in ruim een half uur ter plekke te zijn en een bewakingscamera die de omgeving in de gaten houdt. Er zijn ook oosterlingen die een half uur verder doorrijden naar Bad Bentheim, de eerste halteplaats van de IC Amsterdam – Berlijn over de grens. Daar kun je gratis parkeren, maar heb je ook een goede kans de auto verderop kwijt te moeten, omdat de P+R volstaat.

Welkom op Berlin HauptbahnhofTijdens de ruim 4,5 uur durende treinrit bekijk ik Léa & I, een documentaire van en over twee vriendinnen die de wereld afreizen om genezing voor een ziekte te zoeken en Badla, een Hindi / UK crime fiction op Netflix, en lees een stuk. Op Berlin Hauptbahnhof halen we de Berlin WelcomeCards op. We nemen de 6 dagen versie met bereik tot en met Potsdam (ABC zones); voor de reis per metro van en naar het hotel vandaag en volgende week zaterdag koop ik in de BVG app kaartjes. In drie clicks je kaartje via PayPal afrekenen en als e-ticket in de app hebben staan, werkt veel sneller dan op een ticketmachine je bestemming ingeven, hopen dat je de goede kaartsoort hebt gekozen en deze afrekenen in contanten of per bankkaart.

KaDeWe aan Wittenbergplatz Berlin 2Met de metro S3 naar Zoologischer Garten en vervolgens met de U2 naar Wittenbergplatz. In de Bayreutherstrasse, één van de straten die uitkomt op het plein waar niet alleen een serie restaurants, maar ook het Kaufhaus des Westen (KaDeWe) staat, is een hotelwand met Ibis, Ibis Budget en ‘ons’ Sorat Ambassador gevestigd. Inchecken gaat soepel.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche Berlina een korte rust gaan we lopend langs de Tauentzienstrasse, ShoeCity, Deichmann en KaDeWe. Even snel als we binnen zijn, staan we weer buiten. Dochterlief heeft niets met de Gucci handtassen, dure make-up en de menigte mensen die voor ons sjokt. Wat doen we hier? We bekijken het Europa-Center, de Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, gaan aan bij de Primark voor kleding. Zelf scoor ik twee Berlijn t-shirts, elk €3. Via de Kantstrasse en Uhlandstrasse belanden we bij Tommi’s Burger Joint. Versgebakken hamburgers en frieten en een Berliner Berg biertje buiten op het terras, begeleid door een stroom reggaemuziek. Achterlangs via de Lietzenburgerstrasse, waar de façades van kantoorpanden en appartementencomplexen de aandacht treffen wippen we nog even de Edeka supermarkt op Wittenbergplatz in. Je wilt toch wat te drinken en happen hebben ‘s avonds op de kamers.

Zondag 11 augustus: East Side Gallery, Treptow, Lichtenberg en Alexanderplatz

East Side Gallery Berlin 16Na het ontbijtbuffet gaan we met de metro naar Warschauerstrasse. We bekijken de graffiti op de beide zijden van de kilometer resterende Berlijnse muur, ofwel East Side Gallery, de Mercedez Platz met de Mercedez-Benz Arena (van 2008-2015: O2 Arena) en gaan dan naar The Wall Museum. The Wall Museum 1Het leven aan de muur, de ontsnappingspogingen zwemmend over de Spree, de volksopstand in 1953, de oproep van Ronald Reagan aan Michael Gorbatsjov om de poort (Brandenburger Tor) te openen en de muur te slechten en de verworven vrijheid sinds 1989.

The Molecule Men in Spree Berlin 2De Oberbaumbrücke over de Spree brengt ons in Alt-Treptow. Muurschilderingen, het kunstwerk The Molecule Man van de Amerikaan Jonathan Borofsky, de entree van het Badeschiff in de Spree bij Flutgraben rond industrieel erfgoed. Ongetwijfeld wordt dit stukje Berlijn in de nabije toekomst ook vernieuwd. In het Treptower Park met een gezellige jachthaven en steigers voor rondvaartboten, speelweiden en een wandelbos is ook het enorme Sovjet Oorlogsmonument. Sovjetmonument gevallenen 1945 in Treptower Park Berlin 1Het eert de 7.000 hier begraven van de in totaal 80.000 omgekomen Sovjet-Unie soldaten die omkwamen bij de bevrijding van Berlijn in 1945. De grootte imponeert, de teksten op enorme reliëfs aan de zijkanten van de centrale as, benadrukken dat jongens uit alle windstreken van de Unie hun leven gaven.

Stasi Museum Berlin 4Met de metro gaan we van Treptower Park naar Frankfurter Allee. In een zijstraat lunchen we wat. Wandelend door Lichtenberg vallen de enorme appartementencomplexen op. De flats zijn keurig gerenoveerd. Midden in de wijk had de Stasi, de veiligheidsdienst tijdens de DDR periode (1949-1990) z’n hoofdkwartier. De rondgang door het Stasi-Museum in gebouw 1 geeft een goed beeld van de werkwijze, de burelen en de macht van de dienst. In een ander gebouw is de Unterlagen, waar de Stasi-archieven lagen, gedeeltelijk opengesteld.

Marienkirche Alexanderplatz Berlin 1Tijd voor wat luchtigers. We pakken de metro vanaf Magdalenenstrasse naar Alexanderplatz om daar onder meer het Weltuhr te bekijken en een ijsje te eten. De televisietoren zijn we al eens in geweest, wat niet geldt voor de Marienkirche met een opvallend licht interieur. ‘s Avonds eten we Italiaans bij restaurant Loggia, een blok verderop van ons hotel.