Michael Schaeffer – Het geheim van bol.com

Bol.com ken ik natuurlijk van mijn eigen aankopen of hoekje met tweedehandsboeken, de gedeelde verlanglijstjes en het gemak om cadeaubonnen te verzilveren. Het bedrijf nam na het vertrek van Capgemini uit Papendorp een flink deel van de kantoorruimte in gebruik. En we hadden als Capgemini ergens in de geschiedenis van Bol.com meegeholpen aan de IT. De rest ‘over dromen en doen’ lees je in Het geheim van Bol.com, waarin Michel Schaeffer, zelf 14 jaar directielid vanaf de start-up tot een zeer succesvol draaiend vliegwiel van schaalvergroting, prijsverlaging en toename van het marktaandeel. Eens geen Amerikaanse succesverhalen, maar een unieke kijk achter de schermen van een inspirerende reis vanuit de nadagen van boekenclub ECI, de visioenen van online verkoop als Duitse eigenaren nog aan een vuistdikke catalogus of fysieke winkels denken, de uitbouw tot bedrijf waar meer dan 1200 mensen werken en die de onbetwiste #1 online verkoper in België en Nederland is in veel productgroepen.

Michel schrijft openhartig, met voldoende sprongetjes om de vaart in het verhaal te houden en me als lezer echt te boeien hoe mislukkingen, duurtbetaalde lessen net zo goed bij deze corporate storytelling horen als de dragende principes of de eigenaardige Nederlandse directie. Hoe snel het is gegaan in de wereld van e-business, besef je bij het lezen, net zo goed als wat we nu kennen als Spotify ook maar zo Bol.com had kunnen heten, of dat een nieuwe eigenaar ook maar zo de droom om zeep had kunnen helpen. Na zo’n 250 pagina’s terugblikken volgt nog een beschouwing van een mogelijke toekomst, waarin algoritmes, spraaksturing en platformeconomie sleutelwoorden zijn.

Over de auteur
Michel Schaeffer was ruim 14 jaar directielid van bol.com en werd onder andere uitgeroepen tot Direct Marketing Man en Adverteerder van het Jaar. Sinds zijn vertrek bij bol.com is hij commissaris bij diverse bedrijven en adviseert hij organisaties over digitale en groeistrategieën. Op 21 augustus 2019 overleed Michel onverwacht.