Finale Pronkjewailpad van Harkstede naar Groningen

Voor de finale van de zuidroute van het Pronkjewailpad rijd ik vanochtend naar de P+R Meerstad, direct aan de ring en pak de bus 5 naar Harkstede, waar ik vorige week zaterdag vanuit Zuidbroek aankwam. Als er één stuk van het Pronkjewailpad is, dat ik intussen behoorlijk heb bewandeld, is het hier. Voorlopen van de route-ontwerpen in november 2017 en januari 2018, vervolgens ‘echt’ in mei 2018 en gedeeltelijk nog een keer tijdens de Camino met andere wandelaars die de noordroute vorig jaar hebben voltooid in november 2018. En in omgekeerde richting liep ik de Stadsweg vanuit Stad naar Delfzijl later in november 2018.

Relive ‘Pronkjewailpad Harkstede – Groningen’


Bij halte Hoofdlaan stap ik om 9u uit en start de GPS logger en de Pronkjewailpad app. Breakout Grunostrand en de uitkijktoren in Meerstad zijn alleen op de noordroute stempelposten. Ik wandel op de automatische piloot de Hoofdweg af, stem in met het bord Optimist on Tour en sla rechtsaf naar de nieuwbouwwijk Meerstad.

Oeverpad MeerstadAan het begin van het Oeverpad zie ik dat Optimist on Tour de tourkaravaan van de Watersportverbond is om jongelui te interesseren in een watersport met een afgezet gedeelte in het Woldmeer, strandstoelen op een rij en vaartuigen paraat. Ik ben lid van de Koninklijke Wandel bond Nederland (KWbN), ieder z’n sport 😉 Nieuwbouw vordert, tussen het Woldmeer en de Borgsloot wordt grond bouwrijp gemaakt voor zelfbouwkavels in de aan te leggen wijk Groenewei.

Fietspad langs Eemskanaal richting GarmerwoldeBij Ruischerbrug moet ik even wachten op een passerend jacht. Daarna ruim 2 kilometer over het fietspad langs het Eemskanaal. De N360 over voor de eerste stempel na 8km wandelen in de Agri-Shop, een landwinkel in Garmerwolde. Kerk Garmerwolde wordt verbouwdDe kerk met losstaande toren wordt tot eind dit jaar verbouwd tot permanente museale locatie: Feest! In Oost en West. Buiten aan het hek kan ik een PWP stempel zetten, weer eentje in de reeks rode vierkante stempels van de vijftigjarige Stichting Oude Groninger Kerken die dit jaar 50 kerken openstelt voor bezoekers. Op het wandelbankje buuiten het hek rust ik kort.


KardingepadGeconditioneerd om de Stadsweg te nemen, ontdek ik in het zicht van de Zuidwending op de app dat ik de Lageweg tot het volgende fietspad had moeten volgen. Ik probeer of de rijplaten aan de westkant van de Zuidwending een alternatief zijn. Nee dus, dan via het Bevrijdingsbos over de Kinderrechtenlaan. Het bos werd in 1995 als dank aan de Canadese bevrijders van Groningen 50 jaar eerder aangelegd en bestaat uit 30.000 esdoorns. Je kent het blad ervan uit de vlag van Canada. Met de viering van 75 jaar bevrijding uit de Tweede Wereldoorlog april 2020 zal er wel weer wat gebeuren.

Ik raak in gesprek met twee dames die in de bermen van de polders buiten het bos flora in kaart brengen. Eén ervan volgt (op andere dagen) de noordroute van het Pronkjewailpad, weet nog niet hoe het digitaal stempelen werkt, wil weten wat het mooiste stuk van de zuidroute is (wat mij betreft Westerwolde) en is benieuwd naar de Camino in november. In Noorddijk ga ik bij rustpunt de Noaberstee aan voor een stempel en pak een Mentos mee voor onderweg.

Poes op paal bij Midscheeps LewenborgIn de bosrand aan de oostzijde van Lewenborg denkt een baas zijn twee honden, waarvan één een muilkorf om heeft, in bedwang te hebben. En natuurlijk springt juist de hond met muilkorf op me af, overigens zonder te bijten ofzo. “Doet ‘ie anders nooit,” gaat door m’n gedachten, baas heeft weer wat te trainen. Een poes blijft lief voor me zitten op een houten paal en gaat op de foto. Kleine Sloep Lewenborg GroningenBij het voorlopen vond ik het al een hele eer de Kleine Sloep flat, waar ik van 1990-1994 heb gewoond in de route opgenomen te zien. De definitieve versie van de noordroute volgt wat noordelijker de paden door de Le Roy-gebieden over de voormalige Stadsweg. De zuidroute is een gang over het Midscheeps met de op de plaats van gesloopte hoge flatgebouwen Sloep, Toplicht en Kombuis aangelegde nieuwbouwhuizen en de Lewenborgsingel aan de linkerhand. Zodoende eerst ‘mijn’ Sloep met water in plaats van een parkeerterrein met een rij Edah-winkelwagens en vuilnisbakken voor de entree.

Smulcorner Midscheeps - Loefzijde LewenborgOp de hoek van Midscheeps en Loefzijde is de smulcorner de volgende stempelpost. Stempelen kan de uitbater niet. In plaats daarvan zet hij  datum, plaats en zijn handtekening, mij om het even. De al genoemde Stadsweg is tot over de Nieuwe Oostersluis in het Van Starkenborghkanaal ‘the way to go’. Wandelbankje Eemskanaal GroiningenHet relatief nieuwe Damsterpad langs de jachthaven en Praxis met goed zicht op de Tasmantoren aan de Regattaweg, verrast me. Op één of andere manier heb ik dit stuk kade van het Eemskanaal niet eerder bezocht. Een bonte mix van mannen die rond Slaapschepen.nl hangen, Betonbos, een autonome leefgemeenschap in het groen, en het museumschip Vlotburg, vergane industriële glorie en nieuwbouw.

Pepergasthuis Groningen 2In juni kreeg ik tijdens de Alumnidag van de Rijksuniversiteit Groningen een rondleiding van een VVV gids door de binnenstad, inclusief het Pepergasthuis, het Kattendiep, Papengang, Poelestraat en Peperstraat. Nu op eigen gelegenheid dezelfde straten en het voormalige gasthuis aan één van de vele hofjes in de stad verkennen is dan wat kaal, al komen de flarden uitleg snel boven.

Op de Grote Markt – een week geleden denderde hier de kermis – haal ik de laatste stempel in het VVV-kantoor. Eigenlijk had ik het laatste vakje ‘Groningen’ gereserveerd voor de finish stempel in café De Toeter met een glas Pronkjewailbier, maar die gaat pas om 15u open, terwijl de klok van de Martinikerk net het middaguur heeft geluid. De finish stempel komt dan half november wel in deze kerk aan het eind van de Camino. De 414,29‬ wandelkilometers op de zuidroute waren me een genoegen!