Zeilen over het IJsselmeer tussen Lelystad en Hoorn met stadswandeling

Wat geef je je vrouw cadeau als ze alles al zegt te hebben? Na wat zoeken in april kwam ik uit bij belevenissen.nl om met z’n tweeën een dag aan boord van de driemaster De Stedemaeght door te brengen. Het gekochte voucher wissel je in voor een afvaart naar keuze, doorgaans weekenddagen. Het weer is veranderlijk, dat het vandaag na schitterende zomerdagen juist bewolkt is en later op de dag regen voorspeld wordt, nemen we voor lief.

De oproep van de organisatie om op tijd voor de afvaart van 9.30u in de Bataviahaven van Lelystad te zijn heeft effect. We zijn iets na 9u al ter plekke, maar zeker niet de eerste. De Stedemaeght in Bataviahaven LelystadDe bark wordt voor onze ogen nog gereinigd, waarna we aan boord kunnen. Als de tientallen medereizigers ook een plek hebben gevonden, worden de touwn losgemaakt en de motor gestart. De heenweg varen we op de motor, vanwege de tegenwind. De stuurman geeft keurig uitleg over de historie van het schip. Hoe een walvisvaarder een recreatiebedrijf werd.

Hoofdtoren HoornDe ruwweg 30km ‘s ochtends brengen we grotendeels buiten op het dek door, lezend. De luxe broodjeslunch gebruiken we beneden. Met een gevulde maag stappen we aangekomen bij de haven van het oostereiland in Hoorn de binnenstad in. We hebben een kleine anderhalf uur, dus besteden we die op de bonnefooi wandelend. Een overvloed aan historische gevels, scheefgezakte rijksmonumenten, een enkele kledingwinkel en een bezichtiging van de Rooms-Katholieke Koepelkerk.


De Stedemaeght met gehesen zeilen 2Voor de terugweg heeft de bemanning het plan de zeilen te hijsen. Dat gaat stuk voor stuk, terwijl de bewolking en regenval toeneemt en de wind afneemt. Het schiet niet hard op richting Lelystad. Lezen doen we ‘s middags in eerste aanleg beneden, zo nu en dan boven kijkend waar we zijn en of de regen al is opgehouden. De schalen met bittergarnituur gaan regelmatig rond. Voor de liefhebbers worden setjes speelkaarten uitgedeeld, ach voor de rest vermaakt jong en oud zich met kletsen, hangen, lezen, een helpende hand aan de bemanning en rondkijken op het schip.

De Stedemaeght in HoornAls we tegen half zes weer terug zijn in de Bataviahaven willen we nog ergens goed eten. We maken een rondgang langs de Rede (daar wordt nog niet gegeten), de Griek (gesloten), Bataviastad (mag ik hier weg?!), de Cantine (eten wordt enkel buiten in de regen voor bezoekers van de Hippiemarkt geserveerd) en Hajé (geen avondeten). Dan niet, we rekenen af in de VOC Garage en verlaten Lelystad. Het plan om dan bij Van der Valk Zwolle aan te gaan verruilen we op de N50 om eens het restaurant Zalkerbroek uit te proberen. Klazien aan de kipfilet dagschotel en ik aan de schnitzel Zalkerbroek. Lekker eten voor een prima prijs. Verkwikt en verzadigd rijden we de laatste kilometers naar huis.