Peter Middendorp – Jij bent van mij

Het nadrukkelijk als fictie gepositioneerde Jij bent van mij is ontegenzeggelijk gebaseerd op de zaak Marianne Vaatstra. Auteur Peter Middendorp kroop in de huid van dader, in deze roman Tille Storkema, een ogenschijnlijk doodgewone boer die in de ik-persoon herinneringen ophaalt aan het traumatische ongeluk van zijn vader met zijn maaidorser toen Tille twaalf was en het schoolfeest waar hij zijn latere vrouw Ada ontmoette. Terloops worden Rosalinde en het AZC genoemd. Rosalinde is een meisje dat in een nacht bij een fietspad een weiland in getrokken is, verkracht en vermoord. Verdachtmakingen zijn er al snel richting bewoners van het AZC, zonder dat een echte dader wordt gevonden.

Het leven van het echtpaar Ada en Tille, eerst inwonend bij hun ouders, door haar toedoen later alleen op de boerderij en schoonouders naar een verzorgingstehuis, kent de nodige spanningen en onuitgesproken gedachten. Tille is meer dan normaal belangstellend voor de fietsers die langsrijden, lijkt her en der een soort slachtofferrol aan te nemen, heeft zijn omgeving scherp in de gaten, maar zwijgt. Ook als zijn vader vol bravoure aangeeft gehoor te zullen geven aan de oproep DNA materiaal af te staan om de verkrachting en moord op Rosalinde 13 jaar na dato alsnog opgelost te krijgen.

Nota bene als Tille’s eigen dochter Suze de leeftijd bereikt die Rosalinde had voor ze vermoord werd, wordt Tille op basis van een DNA match gepakt en verhoord. Zijn gezinsleden zijn verbijsterd als ze geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid. De roman laat vooral ruimte voor eigen interpretaties hoe en waarom Rosalinde precies vermoord is, hoe de verhoren plaatsvinden en of je Tille nu als slachtoffer van een getraumatiseerde jeugd moet zien of als koelbloedige moordenaar die vervolgens jarenlang willens en wetens de waarheid ontloopt door te zwijgen. Kan elke willekeurige brave burger dit een jong meisje aandoen? Is de wijze waarop Tille Suze vanaf haar kinderjaren wast en verzorgt herkenbaar, toelaatbaar? Wat zou Ada gemerkt of geweten hebben? Hoe zou Tille zich verhouden en gehouden hebben richting de ouders van het slachtoffer, in een kleine plattelandsgemeente waar iedereen elkaar denkt te kennen? Het ragfijne psychologische spel, het stiekeme en achteraf kunnen duiden van factoren die bijgedragen hebben aan een misdaad, maakt Jij bent van mij – alsof een meisje, je eigen dochter of die van een ander ooit je bezit is – een intrigerende, krachtige roman.

Over de auteur

Peter Middendorp (1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. De roman werd met sterren begroet in de kritiek, en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs. Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.