Throwback Saturday op Alumnidag van 405-jarige Rijksuniversiteit Groningen

De viering van het 405-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen is een goede reden een zaterdag af te reizen naar Stad. De organisatie heeft programmaonderdelen uitgesmeerd over tien dagen. Vandaag is het Throwback Saturday voor alumni met een gezamenlijke brunch aan de voet van de Martinitoren het Groninger Forum op de Grote Markt. Onder dak en dat is maar goed ook, want de morgen en lunchtijd regent het grotendeels en van tijd tot tijd behoorlijk stevig ook. Voorzien van een polsbandje laat de beveiliging me door en zoek ik studiegenoten op. Overdekt terras voor deelnemers lunch Throwback SaturdayDat worden er welgeteld 14 van Economie en Bedrijfskunde samen. Het tekent de opkomst vandaag. De keynotes en netwerkborel van de faculteit Economie en Bedrijfskunde die ‘s middags in het Van Swinderen Huys in de Oude Boteringestraat gehouden zou worden, is vervallen, zo meldt één van de economen die part-time aan de universiteit verbonden is. Zelf heb na mijn ineschrijving geen annulering gekregen, wel had ik afgelopen dagen gezien dat er totaal nog geen 25 namen bij de ‘wie komt er ook?’ overzichten stonden. Martinikerk in de regenWe laten ons de lunch, koffie, thee en water goed smaken en praten als volstrekt onbekenden van elkaar toch gezellig de tijd van 11-13.30u vol, maken op een rijtje foto’s van de Martinitoren van onder het verregende kunstofglazen dak en delen ervaringen.

Zicht op Provinciehuis Martinikerkhof GroningenHet is weer droog geworden, als de groep uitwaaiert over het algemene alumniprogramma in het Academiegebouw (een lezing over inclusiviteit als hoogtepunt), een bustour of een rondwandeling met gids. Uit dat drietal kies ik uiteraard eerst voor de beweging te voet. Een VVV-gids neemt ons mee naar de Sint Jansstraat, Martinikerkhof, het bordes van het Stadhuis aan de Grote Markt voor verrassende details over het provinciehuis, het oorlogsmonument met Sint Joris, de herstelde rooilijn op de Grote Markt, invloedrijke oud-leden van Vindicat en het wel en wee van horeca ondernemer Sjoerd Kooistra.

Tabaksfabriek LieftinckWe gaan via de Gelkingestraat, de Donkersgang naar de Oosterstraat met onderweg een voormalige tabaksfabriek, door de Papengang naar de Peperstraat om de hofjes achter en bij het Pepergasthuis te bekijken, de achterzijde van het terrein waar de door brand verwoeste Casino heeft gestaan en weer opgebouwd zal worden. Pepergasthuis binnenplaarts 3Tenslotte via Achter de Muur en Poelestraat terug naar de Grote Markt. Twee van de deelnemers aan de rondleiding hadden verteld dat ze in het in aanbouw zijnde viersterren Westcord Market Hotel hebben mogen rondkijken en een gratis ijsje gekregen. Rottinghuis heeft er vandaag open huis. Ik vraag ze via welke kant dat mogelijk is en wandel zelf om Vindicat naartoe. Torenkraan in hotel Grote Markt GroningenDe betonnen ruwbouw staat er net als een gele torenkraan in het midden van de constructie. Diverse kabel en luchtverversing materiaal hangt al aan de plafonds. In de Popkenstraat schiet ik nog wat foto’s van de tuin achter restaurant ‘t Feithhuis, de Nieuwe Markt en het Groninger Forum.


Bus staat klaar voor tour door GroningenAls ik weer terugben bij de Throwback Saturday bus op de Grote Markt zie ik dat een kleine tien minuten later nog een bustour vertrekt. Met een handvol anderen stappen we in de Oude Ebbingestraat op in een historische bus die het Nationaal Bus Museum in Hoogezand – binennkort kom ik er op het Pronkjewailpad ook voor een bezoek en stempel – beschikbaar gesteld heeft. De geur van diesel en olie en een plek aan het raam voor het maken van foto’s terwijl de gids z’n best doet zoveel mogelijk te vertellen. Bustour langs Gronings MuseumWe nemen de Grote Markt, Gelkingestraat, Hereplein, Stationsweg en Emmaplein weer terug het centrum in. Via het Gedempte Zuiderdiep, Gedempte Kattendiep het Schuitendiep op tot de Noorderhaven. Naast gevels zijn er verrassende en toch nieuwe details, zoals de evangelist Johannes die passanten de weg wijst naar de Martinikerk op de Poelebrug over het hert op de hoek van Turfsingel en Oude Ebbingestraat. We laten het Noorderplantsoen rechts liggen, gaan via de Nassaulaan (Amsterdamse School huizen!) en Prinsesseweg van de Oranjebuurt naar Paddepoel. Ten opzichte van de dagelijkse fietstochten in 1989-90 tussen Vinkhuizen en faculteit is hier veel veranderd zeg. Het winkelcentrum heeft een facelift ondergaan, er is veel hoogbouw bijgekomen.

Smitsborg Zernikecomplex GroningenMet de 20e Economentop in 2014 waren we op de puzzeltocht door de procincie ook op het Zernikecampus en hebben we binnen gekeken in het Duisenburg gebouw (in onze studiejaren nog WSN-gebouw, verwijzend naar Wiskunde, Scheikunde en Natuurkunde) en Linneausborg. De Tocht om de Noord startte in 2016 vanuit een pand van de Hanze Hogeschool. Bij de entree van de campus wordt nu het Aletta Jacobs building neergezet en elders op het terrein staan ook alweer uitbreidingen. Voor de terugreis neemt de chauffeur de Eikenlaan en Kastanjelaan door de wijk Selwerd, passeren we het station Groningen Noord en volgen we de Nieuwe en Oude Ebbingestraat tot bij het eindpunt voor de Zeeman vestiging.

Academiegebouw Broerplein GroningenOp het Broerplein is het nog erg rustig. In het Academiegebouw ook. Ik heb er geen vertrouwen in dat het hier over een half uur een bruisend feest zal zijn. De beloofde foodtrucks zijn verruild voor één tent voor drinken en een naastgelegen terras waar je wat kunt eten. Ik geniet op de trappen van het Academiegebouw van de tegen inlevering van de gekregen consumptiemunt van cola en vind het welletjes. Op de Vismarkt is het veel gezelliger. Ik neem er fish & chips op de markt en wandel daarna via de Folkingestraat en Coehoornsingel naar het Hereplein om de bus naar P+R Haren te nemen. Onverwacht programma en verrassend leuk mede dankzij de zonovergoten middag. Toch een sentimental journey in optima forma, zoals het Alumnibureau van de Rijksuniversiteit Groningen voor ogen had.