Gezien: Andhadhun (2018)

      1 Comment on Gezien: Andhadhun (2018)

Andhadhun, Hindi voor ‘de blinde melodie’ is een Indiase zwarte komedie c.q. misdaadfilm geschreven en geregisseerd door Sriram Raghavan. Raghavan kreeg van zijn vriend Hermanth Rao in 2013 de korte Franse film L’Accordeur uit 2010 te gaan bekijken over een blinde pianist. Raghavan raakte geboeid en schreef een script voor een wel heel sailante liefdesgeschiedenis.

Aakash (gespeeld door Ayushmann Khuranna) is een visueel gehandicapte pianist die bij het begin van de film een muzikale ‘writer’s block’ lijkt te hebben. Hij ontmoet toevallig Sophie (gespeeld door Radhika Apte). Als een avondje uit eindigt in het luxe restaurant Franco’s van haar vader, treft hij de voormalige acteur Pramod Sinha die hem maar wat graag als een soort huispianist wil inzetten. De zelfgeschreven liedjes bevallen goed en de fooienpot voor Aakash groeit. Als Pramod Aakash uitnodigt een verrassingsoptreden voor zijn vrouw Simi (gespeeld door Tabu) bij hen thuis, maar zelf niet komt opdagen, wendt het plot.

Want hoe wurm je jezelf uit de problematische situatie waarin je blindheid nep was door gebruik van lenzen en je getuige bent van een moord in het huis van je gastgevers? En wat als je later nog een moord voor je ogen ziet gebeuren? Hmm, en wat als jouw toneelspel uitkomt en je tegenspeelster je eerst wil vergiftigen en daarna echt blind maakt? Ook blinden kunnen praten, desgewenst met de politie of pers.

Corrupte politiefunctionarissen, de zwarte markt voor orgaandonaties, wel of niet liefde opvatten voor iemand met een beperking, narrow escapes, verraad en de voor meervoudige interpretatie vatbare geacteerde ‘blindheid’ in de scènes kenmerken dit Indiase filmwerk dat 44 filmdagen in Pune over een tijdsbestek van een jaar kostte tegen een budget van $4.5 miljoen en een opbrengst van $15 miljoen. Tijdens de Screen Awards ceremony won de film vier awards voor onder meer Best Director en Best Screenplay. Bij de Filmfare Awards won het vijf prijzen, waaronder Best Film (Critics) en Best Actor (Critics) voor Khurrana. O, en als je wilt meedenken over de opening en slotscène en ook een theorie hebt, kun je terecht op deze website en Quora, of onderstaande video bekijken. Every artist has a secret. De film zelf is op Netflix te zien.