Fieke Gosselaar – Het land houdt van stilte

In de noordoostelijke punt van Groningen zijn voor veel Nederlanders onbekende plaatsnamen als Nieuwe Statenzijl, waar de Westerwoldse Aa in de Dollard stroomt, Ganzedijk, Hongerige Wolf, Finsterwolde, Kostverloren en Fiemel. Een eeuw geleden was hier de graanrepubliek; het communisme vierde hoogtij. Volgens Het land houdt van stilte van de in Finsterwolde geboren Fieke Gosselaar, was dat meer vanwege de onderlinge verbondenheid dan uitgesproken politieke idealen. Noaberschap tekent ook nu nog onze oostelijke provincies, waar buren voor elkaar klaar staan èn alles van elkaar lijken te weten.

Lijken, want elk dorp of gehucht heeft z’n geheimen en heeft een weg te gaan om nieuwelingen op te nemen. In deze roman is het landschap, de zichtbare aardbevingschade aan huizen, de dagelijks andere wolkenluchten, de polders en dijken, landaanwinning en de moeite om in de huidige decennia de streek levend te houden nadrukkelijk aanwezig. De schrijfster heeft her en der conversaties in het Gronings gezet om het eigene te kleuren. De Groninger kan stug èn open overkomen. Voor IT specialist Warre die vanuit het zuiden van het land graag naar de B&B van Siebo en Meena, een echtpaar met een onverulde kinderwens, komt om rust te vinden, is Meena meer dan open – broeit er een liefde? vraag je je als lezer af – terwijl Siebo het liefst wat doorrommelt op z’n boerderij en afstand houdt tot het gastenverblijf.

Theatermaker en duivenmelker Duurt is vanuit de Randstad naar de polder verhuisd na het overlijden van zijn moeder. Een wat oudere buurvrouw is constant dichtbij. Zal Duurt rust en stilte vinden en bij een lokale theatergroep zijn draai vinden? En dan is er een ‘brommermeisje’ die vol verhalen zit en Warre versteld doet staan. Onder het zwijgen leeft van alles. In de hoofdstukken wisselen de hoofdpersonen die elk een gemis ervaren hun gezichtspunten uit. Lijnen komen langzaam bij elkaar, verrassend is de ontknoping van het liefdesdrama zeker.

Over de auteur

Fieke Gosselaar (Finsterwolde, 1982) is strafrechtjuriste bij de rechtbank Noord-Nederland. In 2014 verscheen de verhalenbundel Tussen de anderen. Ze verzorgt wekelijkse een radiocolumn bij RTV Noord, waarvan voorjaar 2018 een bundeling verschijnt tijdens de Meertmoand Dialectmoand. Fieke Gosselaar is een van de bekendste stemmen in de Groninger literatuur.