Concertverslag Frank van Essen & Friends – Sanctum in theater De Voorveghter Hardenberg

Het heeft voordelen dat Frank en Malou van Essen in Collendoorn, een buurtschap bij Hardenberg wonen. In januari 2014 trad Frank met Iona op in De Troubadour in Hardenberg, zondagavond was hij met muzikale vrienden te gast in theater De Voorveghter om zijn nieuwe soloalbum Sanctum live te spelen. Een buitenkans op ruim 20 minuten van huis die ik me niet liet ontglippen. Op tijd weg uit Deventer waar we de verjaardag van m’n moeder vierden om na een tussenstop in Balkbrug naar Hardenberg door te gaan. Buiten voor de deur en ook binnen diverse bekenden uit de gemeente in bestuurlijke en geestelijke zin.

Concert Frank van Essen and Friends in De Voorveghter Hardenberg 3Voor een goed gevulde zaal speelden Frank op viool, Dave Bainbridge (toetsen, gitaar), Peter Dijkstra (drums), Sjoerd Visser (sax, fluiten), Mark Dekkers (bas), Alard Gosens (gitaar), Jan Willem van Delft (piano) em Gert van der Vijver (zandkunstenaar). Marlou van Essen danste op enkele nummers en zong op bijvoorbeeld Chi-Rho. Naast alle nummers van Sanctum was er namelijk voldoende ruimte voor Flight of the Wild Goose (het nummer waarmee Frank op drums met Iona debuteerde op het naamloze album in 1990), het al genoemde Chi-Rho (van Book of Kells uit 1992. Sorry, ik blijf in eerste instantie gehecht aan de vocalen van Joanne Hogg) en Brendan’s Return (van Beyond These Shores uit 1993). Van hetzelfde album speelden Frank en Dave samen Machrie Moor als toegift.

Concert Frank van Essen and Friends in De Voorveghter Hardenberg 2Voor degene die niet ingevoerd is in de muziek van Iona of Frank van Essen niet kent. Hij maakt de strijkarrangementen voor Martin Garrix, Martin Borsato, het jaarlijkse eventement voor Pasen, The Passion, Glennis Grace, Tjeerd Oosterhuis en Armin van Buren. Een kei op viool èn drums. Voor gisteravond zat Frank alleen bij de Iona nummers na de pauze achter de kit, voor de rest schitterde hij op viool en percussie. Dave Bainbridge (Iona, Celestial Fire) wordt grijzer en is al 36 jaar geregeld in Nederland om zijn talenten te benutten.

Concert Frank van Essen and Friends in De Voorveghter Hardenberg 5Bertil van Wieren uit Hardenberg maakte aan de Atlantische Oceaan in Noord-Ierland schitterende foto’s die als stilstaande, maar ook bewegende beelden werden afgewisseld met de nog altijd verbazingwekkende scenes die Gert van de Vijver met zand, kammen, vegers, stempels, vingers en handen op een glasplaat weet te toveren. Per liedje gaf Frank uitleg over de achtergronden. Persoonlijke ontboezemingen (Face of Grace), grappige observaties (Cats in the Bakery) en de zekerheid van het geloof in Gods genade.

Concert Frank van Essen and Friends in De Voorveghter Hardenberg 10Heerlijk om kwalitatief hoogstaande muziek zonder oordoppen in de ambiance van een theater te mogen beleven. Zittend en staand in het midden van rij 1 helemaal vooraan tegen het podium, gaf me letterlijk eersterangs zicht. Het concert zou om 22.15u afgelopen zijn aldus de email van De Voorveghter vóór het weekend. Buitengewoon tevreden ben je dan als je 22.45u naar de zondagavond gratis te gebruiken parkeergarage kunt wandelen en naar huis rijdt.