25e Economentop in Waimes, België

Voor de 25e keer treffen oud-studiegenoten met hun partners en kinderen elkaar voor de Economentop. Al heel wat jaren wordt het lange Hemelvaartsweekend daarvoor benut. Organisatie is in handen van een wisselend duo, met versterking voor de verplichte onderdelen van enkele zelfbereide maaltijden, de quiz en de zaterdagse puzzeltocht door de omgeving. Het vijfde lustrum gaf aanleiding weer eens wat verder weg te gaan. Het is Waimes in de Belgische Ardennen geworden met de groepsaccommodatie Au Gré des Saisons als uitvalsbasis.

Woensdag 29 mei 2019
Groepsaccommodatie Au Gré des Saisons WaimesVandaag werk ik thuis, Marianne moet nog naar school, Henriëtte is vrij en Johan pikken we na zijn lessen in Deventer op. Langzaam maar zeker zakken we af naar het zuiden met heel wat landgenoten op de A1, A50, A73 en A2. Echt opschieten doet het niet, zodat we pas rond half acht ‘s avonds in Waimes aankomen. Remco en Ellie, Jos, Gerben en Johan Oldenziel zijn er al. Het huis ziet er piekfijn uit. Drie etages met slaapkamers, een indoor zwembad, een poolbiljart op de eerste verdieping, ruimte voor vier auto’s achter de poort, een barbeque en grasveldje om een bal te trappen. Voor het verdiende avondeten wandelen we naar het centrum van Waimes. Op zaterdag wordt hier een ATB koers verreden, de reden voor wegafzettingen en een gezellig druk rennerskwartier. Verlekkerd kijken naar een Belgisch Peak biertje van JohanWe melden ons bij de blokhut Chez Kako, waar biologische en lokale producten worden bedoeld in de varianten frieten, burgers en bier. De bestelde hoeveelheid frietsen en burgers overvalt de jonge uitbaters duidelijk. Jammer voor de klant na ons. De hamburgers smaken prima, al missen ze de salade die op het krijtbord staat vermeld, de frietsen zijn zo vet, dat het maag-darmstelsel een cholestorol opdoffer krijgt. Een cola voor zoon Johan zit er niet in, het wordt na wat zoeken van een colabier en andere alternatieven een Peak bier, het eerste Belgische gerstenat dit weekend.

Uitdagende puzzel voor Econmentop 2019‘s Avonds zetten we ons vol goede moed aan de 2000 stukjes tellende fotopuzzel met de groepsfoto van het vorige lustrum als beoogd eindresultaat. Het blijkt dit weekend een te grote opgave. Een kwestie van prioriteiten stellen.

Donderdag 30 mei 2019
Wandelpad op gele route buiten Waimes‘s Morgens na het ontbijt trek ik eerst weet ik hoeveel baantjes in het 10 meter lange zwembad. Johan Oldenziel volgt het voorbeeld. Opgedroogd gaan we met Klazien, Jos en Johan erbij aan de wandel. Johan heeft een geel-gemarkeerde route in de heuvels rond het dorp gevonden op een kaart in het huis. Spoorzoekertje soms om de pijlen terug te vinden, verder een uitdagende test voor mijn linkervoet, vanwege het gebrekkige wegdek onderweg.

Relive ‘Morning May 30th’


Railbike Vennbahn Economentop 2019 10De groep is behoorlijk aangevuld als we naar Railbike des Hautes Fagnes Am Breitenbach in Leykaul – Elsenborn tegen de grens met Duitsland rijden. We gaan over de het niet meer in gebruik zijnde spoortraject naar Sourbroot heen en weer fietsen. Het L45 Vennbahn fietspad loopt ernaast. Ons plezier wordt gedeeld met fietsers die geregeld van ons foto’s maken, zoals wij dat van elkaar, voor- en achterliggers doen. Aangekomen in Sourbroot wacht een restauratie met terras, een Leffe blond om de reeks Belgische bieren te vervolgen, terwijl het personeel de fietsen draait op het spoor. De terugweg met 3% aflopende helling heeft amper trapondersteuning nodig. Niettemin smaakt een Luikse wafel na afloop bij de tot restauratie omgebouwde treinwagon prima.

Relive ‘Afternoon May 30th’


Avondeten donderdag 1Saskia en Gerben verzorgen het avondeten, Johan en Niels de pubquiz over economiedocenten die tegenwoordig een restaurant in Taarlo runnen of voor Forum voor Democratie in Drenthe in de provinciale staten zitten, oude en nieuwe liedjes, weetjes over de geboorteplaatsen van de economen, de onvermijdelijke categorie Koningshuis en een terloopse vraag over het IS/LM model uit eerstejaars Macro Economie.


Vrijdag 31 mei 2019
Duo Doe Maar aan de wandelHet zwemmen ‘s morgens na het onbijt bevalt me goed. Met Klazien maak ik als duo Doe Maar in ons roze en fluorescerend groene Economentop 2019 shirt een wandeling over het Vennbahn fietspad en vanaf de Carrière de la Warchenne aan de andere kant van het riviertje terug naar Waimes. Het vlakke asfalt is een genot voor de linkervoet. Anders dan het trage en hobbelige pad gisteren, kunnen we hier op (voor mij) normaal tempo doorstappen.

Relive ‘Morning May 31st’


Lunch bij Le Moulin du Bayehon 5Brood smeren hoeft niet voor de lunch. Bij Le Moulin du Bayehon genieten we van een Ardenner lunch met streekgerechten. Paté en ander vleeswaar, warme gehaktballen in een Luikse saus en sneetjes brood. Johan en ik genieten van ons volgende Belgisch biertje, respectievelijk een Bellevaux Blanche en Chouffe Cherry. Het jonge kroost in ons gezelschap vermaakt zich op en rond het water van de voormalige watermolen.

Kasteel Reinhardstein 4De middag brengen we door in en rond Kasteel Reinhardstein. De gids doet z’n best in het Nederlands, mengt er wat Duits en Frans bij en wij doen vrolijk mee. We bekijken het kasteel vanaf het uitzichtspunt, de binnenplaats en trekken door de kamers en zalen die gevuld zijn met de collectie van wijlen professor Overloop die de ruïne in 1965 ontdekte en in amper 18 maanden met hulp van “enthousiaste geboeide geestdriftige helpers en met de hulp van de vakkennis van verschillende lokale ambachtslieden” Reinhardstein weer overeind zette. Deel twee is een uur lang kruisboogschieten, voor de een helemaal nieuw, de ander lang geleden. Lol voor ons allemaal.

Ijs in MalmédyHet is een stuk warmer dan gisteren, een prima smoes om niet meteen naar Waimes te rijden, maar in Malmédy een ijssalon te bezoeken. Bij de Tourist Info en delicatessenwinkel Au Coin d’Ardennes kopen Johan en ik elk een handvol bieren van Peak en Bellevaux als souvenirs voor thuis.

Karaoke vrijdagavond 6Henriet met hulptroepen verzorgen de avondmaaltijd, waarna het tijd wordt voor karaoke. Funlocation heeft een serieuze installatie afgeleverd met een catalogus met 10.000 nummers in het Nederlands, Engels, Frans, Portugees en Duits. Van tevoren hebben diverse mensen al wat verzoeknummers ingestuurd, zelf teksten geschreven of, zoals Klazien in de auto nog flink zitten oefenen op een bijdrage. Ter plekke, met of zonder alcohol als losmaker, komt er nog flink wat bijdragen bij. Van de Kabouterdans tot Paradise by the Dashboard Light en Franse chansons.

Zaterdag 1 juni 2019
Puzzeltocht 12Jelle en Jos hebben een autopuzzeltocht door de Ardennen uitgezet. In zes groepen mogen we de routeaanwijzingen volgen en uitkijken naar gefotografeerde locaties, waar enorme puzzelstukken verstopt zijn. De route brengt ons bij het Lac de la Gileppe, een stuwmeer met uitkijktoren en terras (voor mij een Luikse wafel met ijs, vers fruit en slagroom), het supertoeristische en op deze zomerse dag vol auto’s staande Coo bij de gelijknamige waterval (al eens gezien) en Plopsaland (kinderen zijn er te oud voor), veel gezamenlijke stukken met de deelnemers aan de Waalse Pijl en uiteindelijk Stavelot. Puzzeltocht 18Daar moeten de puzzelstukken aan elkaar gezet worden om op de achterkant van de collage met foto’s uit de afgelopen 24 Economentoppen de naam en het adres van het restaurant voor het avondeten te weten te komen.

Relive ‘Morning Jun 1st’


Avondeten La Ferme de la Reine des Près 5Dat is La Ferme de la Reine des Près in Petit-Thier bij Vielsalm geworden. We hebben er blijkbaar in 2006 bij de Economentop in Recht ook gegeten, te ver in het verleden om nog scherp voor de geest te halen. Remco heeft een statief mee en een zelfontspanner op z’n camera om op enkele locaties rond het restaurant groepsfoto’s te maken. Binnen is het goed toeven, zowel qua temperatuur, de geserveerde wijn en driegangenmenu. De laatste aangebroken fles rode wijn mag rechtopstaand tussen mijn benen mee naar Waimes en komt later op de avond wel op. De fotocollage van Jos met foto’s van hemzelf, Ellie en mij is stof voor heel wat ‘waar was dit?’ en ‘wie is dat?’ en ‘wanneer is die genomen?’. Iris en haar kinderen pakken in en gaan vanavond laat nog terug naar Nederland, de rest zondagmorgen.

Zondag 2 juni
Steamy windowsOok vanochtend trek ik baantjes in het zwembad. Marianne komt het voorbeeld volgens als ik klaar ben. Renze loopt een ronde hard, Jorrit, Ruud en Judith pakken de fiets voor de cols in de omgeving. Als Johan ontbeten heeft, pakken we de Superb weer in, nemen afscheid en rijden soepel met een tussenstop bij Tienray terug naar Deventer, waar Johans auto staat, en Balkbrug. Ed en Ruud gaan de 26e editie voorbereiden, Jorrit en Saskia hebben zich al gemeld voor de 27e. Regeren is vooruitzien. De grappen over een Rijncruise met de Henry Dunant of met de Zonnebloem, een invalidenbus als personenvervoer en thuiszorg medewerkers die met ons ingekwartierd moeten worden, mogen nog veel verder weg in de toekomst liggen. De uitdaging voor 2020 is het manoeuvreren tussen dagen dat economen Abraham zien.

Zie ook:

  • verslag Economentop 2019 van Jos Timmer.