Marina – Love + Fear

Marina, voorheen bekend als Marina and the Diamonds, heeft Love & Fear, de opvolger van haar 2015 album Froot afgeleverd. Moderne, frisse synth popdeuntjes die stuk voor stuk plezierig zijn om naar te luisteren. De 8 song EP Love als je ‘m zo wilt noemen opent met Handmade Heaven en Superstar. Dan de single Orange Trees en de samenwerking met Clean Bandit op zo’n typische CB melodie Baby, waaraan ook Puertoricaanse zanger Luis Fonsi bijdraagt. Tot zover hadden trouwe fans al wel kennisgemaakt met Love. Tijd voor de nieuwe singles die elk ook als hitpotente singles uitgebracht kunnen worden: Enjoy Your Life, True, To Be Human en End of the Earth.

De 33-jarige in Wales geboren zangeres was de afgelopen jaren een ware globetrotter. Een positieve beschouwing op de menselijkheid in ons allemaal is verwoord in de nieuwe single To Be Human. “The missiles and the bombs sound like symphonies gone wrong/ And if there is a God they’ll know why it’s so hard,”

Haar levensmotto is (het zoeken naar) geluk, hoewel ze uit eigen ervaring weet wat rouwen om het verlies van familieleden is en hoe gejaagd het leven in een non-stop betrekking in de muziek kan zijn. Momenten van rust, even buiten de spotlights, zijn nodig. Zodoende duurde het ogenschijnlijk even tussen 2015 en dit voorjaar vóór ze opgeladen weer gaat optreden.

Enjoy Your Life hoopt kleur te stellen tegenover de in grijstinten uitgevoerde albumhoes. “Sit back and enjoy your problems/ You don’t always have to solve them/ ’cause your worst days, they are over/ So enjoy your life.” Als je eerlijk bent naar en over jezelf, heb je geen anderen nodig, is het thema in het vlotte True.

Marina Diamandis wil haar studie psychologie toepassen en is zich bewust is van het broze evenwicht tussen de grillige natuur en onze kennis en ordeningsdrang. De albumtitel werd ontleend aan de bekende vijf stadia van rouwverwerking die psychologe Elizabeth Kübler-Ross heeft beschreven. In een essay uit 2000 Life Lessons: Two Experts on Death and Dying Teach Us About the Mysteries of Life and Living stelde Kübler-Ross, dat alle emoties terug te voeren zijn op gevoelens van liefde en angst. Traag besluit de zangeres met End of the Earth, tot wanneer haar liefde voor haar partner reikt.

Het wachten op het Fear deel duurde niet lang. Ik vermoed een half-om-half geslaagde marketingactie, compleet met interviews en recensies (de mijne incluis) die bedoeld leken voor een langere tijd tot aan het achttal liedjes die muzikaal in het verlengde liggen van Love. ‘Opener’ Believe in Love is een opdracht aan zichzelf. “Should take fear so seriously.” 

In Life is Strange vergelijkt ze zichzelf met een crashend papieren vliegtuigje, als dromen in duigen vallen en het leven vreemder blijkt dan verwacht, You is een lekker doorstapnummer. Een soort akoestische versie van Clean Bandit is Karma. In Emotional Machine, een dansnummer met onderkoelde beats, wordt de emotionele vlakheid sinds de tienerjaren bezongen. Wanneer barst je nu eens echt in in gejuich, gehuil of boosheid? Ook dat kan een angst verhullen. Thematisch vervolgd in Too Afraid, een power ballad. Openheid maakt je kwetsbaar en dan is het goed om op z’n tijd weer grenzen te trekken: No More Suckers en de afsluiter Soft to be Strong.

De samenwerking met van de Nieuwzeelandse producer Joel Little (Lorde, Khalid, Imagine Dragons, Ellie Goulding, Broods) en de Wolf Cousins Oscar Holter & Oscar Görres, de componisten rond de Zweedseproducer Max Martin (Ariane Grande, P!nk, Adele, Kelly Clarkson) pakt lekker uit.

Fear